Начало / Бременност и раждане / Признаци на бременността, които не трябва да игнорирате

Признаци на бременността, които не трябва да игнорирате

май 18, 2013

По време на бременността вашето тяло се променя с всеки изминал ден и понякога е трудно да прецените кое точно е нормално и кое не. Има някои оплаквания, които не трябва да бъдат пренебрегвани и е важно да се свържете с вашия лекар, който да оцени вашето състояние. Ето и някои от тях:

Много силна и непоносима болка
Болката е характерно оплакване за ранната бременност, когато вашето тяло все още се адаптира към промените, които настъпват в него. Но всяка много силна и нетърпима болка трябва да бъде обсъдена с лекар, защото зад нея може да се крие сериозен проблем, който да застрашава здравето на майката и бебето.

Температура
Нормално е по време на бременността да поддържате малко по-висока температура от нормалното, защото в организма ви настъпват сериозни хормонални промени. Ако имате температура над 37.5 е добре да се консултирате с вашия личен лекар, защото повишената температура може да бъде симптом на инфекция. Ако пък температурата ви е над 39 градуса се консултирайте веднага с лекар, защото вашето бебе може да не получава достатъчно кислород, ако бързо не свалите температурата.

Тежко повръщане
Сутрешното гадене засяга над 80% от бременните жени, но при повечето от тях то не е много тежко и минава след преминаване на бременността в един по-стабилен етап. Ако обаче вие повръщате почти след всяко ядене е добре да се консултирате с лекар.

Падане или друг инцидент
Докато сте бременна, не е нужно да спирате всякакви дейности, но е добре и все пак да се пазите от случайни инциденти, при които може да се нараните и да поставите бебето си под риск. Поради омекотяващото действие на амниотичната течност, вашето бебе трудно ще бъде наранено, но е добре да се пазите повече от обикновено.

Силен сърбеж
Сърбежът е нормален за бременността тъй като през този период кожата ви се разпъва и това води до нейното раздразване. Ако обаче при вас сърбежът е много силен и вие трудно успявате да го игнорирате е добре да говорите с вашия лекар, защото силния сърбеж може да бъде признак на чернодробно увреждане в резултат на бременността.

Замъглено зрение
Ако се оплаквате от замъглено зрение или имате двойно виждане е добре да се консултирате с лекар. Този симптом и усложнение на бременността е особено опасен за майката, защото може да доведе до увреждане на нейното зрение за в бъдеще.

Генитално кървене
Кървенето е симптом, който е често срещан в ранните етапи на бременността и се дължи на най-различни причини. Въпреки това при всеки един епизод на кървене то трябва да бъде обстойно изследвано, за да бъде открита точната причина за неговата поява и да се прецени дали поставя здравето на бебето на риск.

Изтичане на водите
При някои от бременните жени водите могат да изтекат преди точната дата на термина им. Този проблем се среща при около 2% от бременните жени и е задължително да се консултират с гинеколог, който да прецени дали при вас започва раждане и да оцени състоянието на вашето бебе.