Начало / Бременност и раждане / Признаци на започващо раждане

Признаци на започващо раждане

дек. 30, 2012

бременност

Бременността е невероятно преживяване, но може също така да бъде и много плашещо. За да сте подготвена какво да очаквате може да се допитате до ваши приятелки, роднини и разбирасе да се консултирате с лекуващия ви лекар, който да ви подготви какво да очаквате по време на бременността. Симптомите на започващо раждане се проявяват различно при различните жени и е трудно да бъдат точно дефинирани. Ако преди това сте раждали ще ви бъде малко по-лесно да разпознаете започващото раждане.

Кои са най-характерните симптоми:

– Болка в кръста, която е постоянна и наподобява болката в кръста в началото на менструален цикъл.

– Ако падне слузестата запушалка, това е признак на започващо раждане. Функцията на тази запушалка е да пази шийката на матката от инфекции по време на бременността. Тя може да се разпознае като кафеникафа или леко кървава слуз. Преди започването на раждането шийката се разширява и отпуска и това води до отпадане на слузестата запушалка.

– Изтичане на водите. Става пукване на плодния сак и изтичане на околоплодните води. Тези околоплодни води по време на бременността предпазват бебето. Изтичането на водите може да стане изведнъж, спонтанно или те да изтичат по-бавно. Въпреки, че по принцип преди да изтекат водите жените имат контракции, това може и да не стане и амниотичния сак да се пукне без предхождаща контракция. Ако усетите, че водите ви са изтекли най-добре е да се консултирате с лекар и да посетите родилно отделение, където да ви прегледат обстойно и да оценят вашето състояние.

– Друг характерен признак са регулярните контракции. По време на контракция матката първо се съкращава след, което се отпуска. Това спомага за разширяването на нейната шийка и улесняване на преминаването на бебето. По време на раждане контракциите стават по-чести, продължават повече време и са на по-кратки интервали. Също така стават и по-интензивни по сила.

– Няколко дни преди раждането се покачват нивата на простагландините и това може да доведе до поява на по-воднисти изпражнения и това е признак, че след няколко дни или часове ще започне раждане. Този симптом не се среща при всички бременни.

– Поради повишеното налягане в тазовата кухина при започващо раждане може да уринирате по-често от обикновено. Също така може да имате чувство на тежест ниско в таза, поради придвижването на бебето и фиксирането му в тазовата кухина.

– При някои жени дни преди раждането може да се наблюдава симптомът на гнездене. Те стават по-енергични, започват да подреждат и почистват къщата си.

Прочетете за:
Нормално раждане