Начало / Бременност и раждане / Промени в начина на живот могат да намалят риска от аборт

Промени в начина на живот могат да намалят риска от аборт

фев. 19, 2014

Според едно ново проучване проведено в Дания, някои малки промени в начина на живот могат да доведат до намаляване на над 25% от случаите на спонтанен аборт при първа бременност. В проучването са взели участие 91,427 бременни жени.

Учените твърдят, че вдигането на над 20 килограма всеки ден и затлъстяването или прекалено ниското тегло могат да увеличат риска от настъпване на аборт. Жените, които още не са навършили 30 години и употребяват алкохол или работят през нощта също са по-застрашени от ранно прекратяване на бременността.

Изследователите са обобщили данните за всички бременности в периода 1996 и 2002 година. 3,5 % от всички бременности са завършили с аборт. Учените са търсили връзка между протичането на бременността и начина на живот на бременната жена чрез провеждане на телефонни интервюта с жените, включени в изследването.

След обработка на получените резултати от интервютата учените са установили, че съветите за здравословен начин на живот по време на бременността са особено важни. Учените съветват бременните жени да не употребяват алкохол по време на бременността, да се хранят балансирано и да спрат цигарите ако са пушачки.

Бременните жени трябва да осъзнаят важността на тези малки промени в начина си на живот, които трябва да направят по време на бременността си, за да се предпазят от спонтанен аборт и, за да родят едно здраво дете.

Прочетете за:
Спонтанен аборт