Начало / Бременност и раждане / Променя ли се сексът след раждане?

Променя ли се сексът след раждане?

окт. 13, 2015

Много жени се притесняват, че сексуалния им живот ще се промени след раждането на дете, но истината е, че след като се възстановите няма някаква причина поради, която с партньора ви да не сте интимни отново. Възстановителният процес при всяка жена отнема различно време и той зависи от това дали сте родили нормално или със секцио. Най-добре е да изчакате, докато вашият лекуващ лекар не ви каже, че вече е безопасно да сте сексуално активни отново.

Повечето двойки възстановяват сексуалния си живот около месец след раждането на новия член на семейството. Този период зависи основно от жената и кога тя ще се почувства готова физически и емоционално. Много от жените се притесняват дали те ще са отново привлекателни за партньорите си и как ще ги възприемат те след тази сериозна промяна, която е настъпила в живота им. Много от младите майки не желаят да бъдат сексуално активни поради различни причини.

Хормоналните промени, които са настъпили в организма ви по време на бременността и след раждането могат да станат причина да изпитвате известна вагинална сухота, особено ако кърмите. В началото може да изпитвате болка и дискомфорт при сексуален контакт най-вече ако по време на раждането ви се е наложило епизиотомия и имате шевове.

За да намалите чувството на дискомфорт не бързайте по време на секс. Ако вагиналната сухота е причина за болка може да използвате лубрикант. Опитайте различни пози, за да разберете при коя се чувствате най-комфортно. Споделяйте с партньора си какво ви харесва и какво не. По време на сексуален контакт се опитайте за малко да забравите за грижите за детето и се фокусирайте върху вас двамата.

Усеща ли се различен секса след раждането?

След раждането на дете намаления мускулен тонус на вагината е причина за по-слабо усещане на триене по време на секс. Тази промяна обикновено е за кратък период от време. След като се възстановите напълно би трябвало отново да изпитвате същото удоволствие от сексуалните контакти, както и преди.

За да стимулирате мускулите на таза може да пробвате упражненията на Кегел. Стягайте и отпускайте мускулите в тази област.

Друг много важен фактор, който оказва влияние върху сексуалния живот на двойките след раждането е умората. Грижите за новородено са наистина изтощителни и много голяма част от жените нямат сили за интимна близост с партньора си. Говорете помежду си затова и може да правите секс например сутрин, когато и двамата сте малко отпочинали и може да отделите малко време един на друг. Друг начин да възстановите близостта помежду си и да намерите време за себе си е да оставите детето на свой близък за кратко и да използвате няколкото свободни часа, за да освежите връзката си.

Как може да стимулирате желанието си за секс?

Обикновено двойките възстановяват напълно сексуалния си живот около година след раждането на детето. През това време се опитайте да намерите начини как да стимулирате себе си и партньора си за по-честа интимна близост. Може да го направите по някои от следните начини:

  • бъдете подготвени за новите отговорности, които ще имате и говорете с партньора си как заедно да се справите и да не загубите близостта помежду си
  • хранете се добре, за да доставяте енергия на тялото си
  • опитвайте се да се упражнявате физически, когато имате време
  • помолете своите близки да ви помогнат за грижите за бебето
  • почивайте винаги, когато можете.