Начало / Бременност и раждане / Раждане на бебе в седалищно предлежание

Раждане на бебе в седалищно предлежание

окт. 17, 2014

По време на бременността в началните месеци има достатъчно място за бебето да променя своята позиция в матката.Около 36-та седмица от бременността обикновено бебетата се обръщат с глава сочеща към изхода на таза. Това е най-често срещаната и най-подходяща за раждане позиция.

Но при около 4 от всеки 100 бременности бебето не се обръща с глава надолу и вместо това застава със седалище, сочещо изхода на таза. По-често се налага бебетата в тази позиция да се раждат чрез цезарово сечение.

Има три вида седалищно предлежание

  • Чисто седалищно предлежание – този вид се среща в 50-70% от случаите. При него най-ниско е разположено седалището на бебето. Краката са опънати в коленете и са разположени в близост до тялото като стъпалата достигат почти до главата на бебето.
  • Пълно седалищно предлежание – този вид е с честота 5-10% от всички седалищни предлежания. При него краката на бебето са сгънати в коленните стави и са в близост до тялото на детето.
  • Непълно седалищно предлежание – наблюдава се при 10-40% от случаите. Едното от крачетата на бебето е свито в коленете и обикновено то излиза преди седалището при раждане.

Точната причина за заемането на тази позиция от бебето не е напълно ясна. Въпреки това седалищното предлежание се среща по-често при:

  • Жени, които са имали предишни бременности
  • Многоплодна бременност
  • Недостатъчно количество околоплодна течност – олигохидрамнион
  • Неправилна форма на матката
  • Неправилно разположение на плацентата
  • Преждевременно раждане.

Жените обикновено не изпитват никакви симптоми, които да говорят за това, че бебето е в седалищно предлежание до напредване на бременността. Най-лесно положението на бебето в матката може да се определи с ултразвуково изследване. В по-късните месеци на бременността жените могат да започнат да усещат по-голяма тежест в областта на изхода на таза и да усещат ритането на бебето по-високо от нормалното.

Ако вашето бебето е в седалищно предлежание вашият акушер-гинеколог може да ви препоръча да се извърши мануална ротация, наречена верзия. Това не е хирургична процедура. При нея лекарят натиска корема на жената в областта на долната част на корема в опита си да премести седалището му.

Повечето такива процедури са успешни, особено ако бъдат извършени около 36-38 седмица, защото с напредването на бременността намалява шанса и за успех на процедурата. Верзията не се препоръчва при жени с усложнена бременност.

Повечето деца в седалищно предлежание се раждат без усложнения. В някои случаи жените могат да родят бебето и вагинално, макар че в тези ситуации може да се наложи прилагането на форцепс. За да избегнат усложнения повечето акушер-гинеколози препоръчват такива бебета да се раждат с цезарово сечение.