Начало / Бременност и раждане / Промени в размерите на матката по време на бременността

Промени в размерите на матката по време на бременността

фев. 23, 2015

През периода на бременността, органът който се променя най-интензивно е матката. Дебелината на маточната стена при полово зряла жена е около 8 mm, а по време на бременността достига около 35 mm. Теглото на матката се увеличава почти 20 пъти и към термина достига 800 – 1000 g.

Няма друг орган в човешкото тяло освен матката, който да притежава такава способност за разтягане и увеличаване на обема си. При нераждали жени маточната кухина побира около 2 ml обем, а към края на бременността съдържанието й е 4000 до 5000 ml, т.е. над 2000 пъти повече.

Увеличават се броят на кръвоносните съдове и нервите, които са отговорни за функционирането на този орган. Промените, които настъпват в матката могат да бъдат по-детайлно представени през трите отделни триместъра на бременността.

  • Промени през първия триместър

През първите три месеца от бременността матката остава с по-малки размери и тя има формата на грейпфрут. Нейната повърхност става по-мека и тя започва да нараства нагоре към корема. До третия триместър матката достига до таза. Ако жената е бременна с повече от един плод, тогава този орган расте малко по-бързо и до третия месец тя може да надмине границата на таза.

Другите репродуктивни органи също се променят, заедно с матката. Увеличава се количеството на кръвта, която достига до вагината и маточната шийка и поради тази причина тези органи изглеждат по-синкави на цвят, още около шестата седмица на бременността.

  • Промени през втория триместър

През следващите три месеца от бременността матката продължава да расте и тя достига размерите на патладжан. Тя преминава границата на таза и в края на шестия лунарен месец е на нивото на пъпа.

С нарастването си матката започва да притиска близкостоящите органи и се оказва напрежение върху мускулите и лигаментите в тези области. Това може да стане причина жените да изпитват известен дискомфорт и болки от време на време.

Между 18 и 20 гестационна седмица вашият лекар ще измери разстоянието от срамната кост до върха на матката в сантиметри. Обикновено това разстояние е равно приблизително на седмицата от бременността, в която сте. През втория триместър започва да личат нарастналите размери на корема и да се забелязва, че жената е бременна.

  • Промени през третия триместър

През последните три месеца от бременността матката расте най-интензивно и тя достига размерите приблизително на диня. В края на седмия лунарен месец дъното на матката се намира 2-3 пръста над пъпа, а в края на осмия месец достига до средата между пъпа и мечовидния израстък на гръдната кост. В края на деветия лунарен месец маточното дъно е на височината на ребрената дъга. През този период матката ограничава дихателните движения на диафрагмата и затруднява дишането. Към термина маточното дъно се спуска и дишането се облекчава.

През този период поради разпъването на мускулите и съединителната тъкан на корема започват да се появяват стрии. Освен това пъпът може да изпъкне напред, като след раждането той отново се връща в нормална позиция.

Прочетете за:
Причини за уголемяване на матката