Меню

Рискът от развитие на синдром на хиперактивност с дефицит на внимание (ХАДВ) при децата може да зависи от това колко риба са консумирали майките по време на бременността, показва ново проучване.

Учени от Бостън са установили, че повишеното ниво на живак в организма, което може да се дължи на консумацията на повече риба, повишава риска от развитие на симптоми като хиперактивност и разсеяност.

В проучването са участвали 788 деца, родени през периода от 1993 до 1998 г. Веднага след раждането майките са били изледвани за нивото на живак в организма им. Те са били анкетирани и за диетата им по време на бременността, включително колко риба са консумирали.

Някои майки са изяждали до четири порции риба седмично, докато препоръките са за две порции.

Когато децата са навършили осем години, учените са изследвали тяхното поведение.

Резултатите са показали, че майките с по-високи нива на живак са имали по-голяма вероятност децата им да имат симптоми на ХАДВ.

Рибата е богата на омега- 3 мастни киселини, които са важни за развитието на мозъка.

Според авторите на проучването консумацията на риба е полезна, но бременните жени трябва да избягват рибата, която съдържа повече живак, като например риба тон, акула, риба меч.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!