Начало / Бременност и раждане / Рискове на бременността след 40 годишна възраст

Рискове на бременността след 40 годишна възраст

ное. 27, 2013

болка при раждане

Бременността може да бъде прекрасно преживяване за жените, които искат деца. Жените биват съветвани да родят преди 40 годишна възраст, поради потенциалните здравословни рискове, които могат да възникнат както за жената, така и за нейното бебе. Зачеването в една по-зряла възраст обаче става все по-често, защото голяма част от жените се фокусират върху кариерното си развитие преди да помислят за деца.

Раждането на дете след 40 годишна възраст не значи при всички положения, че при вас ще се наблюдават някакви усложнения на бременността, но рискът за това е значително повишен. Учените са установили, че жените след навършване на 40 години имат само 25% шанс за забременяване със собствени яйцеклетки. Освен това процентът на спонтанните аборти е съответно 24 при жени на 40 години и 54 процента при жена над 44 години.

Около 15 години преди настъпване на менопауза броят на яйцеклетките на жената започва да спада. Освен това тези останали яйцеклетки по-често имат хромозомни аномалии, което може да доведе до по-чести спонтанни аборти или вродени дефекти на бебето. По-малкото яйцеклетки в организма на жената правят самия процес на забременяване доста по-труден. Много често жените над 40 години прибягват до ин витро оплождане.

Освен това с напредването на възрастта на жената нараства шанса от развитие на доброкачествени тумори в нейната матка, наречени фиброиди. В някои случаи пък с възрастта се увеличава абнормното нарастване на лигавицата на матката, което може да затрудни една бъдеща бременност и да доведе до по-чести спонтанни аборти.

Раждането след 40 годишна възраст увеличава рисковете от раждане на дете със здравословни проблеми. Според статистиките значително по-висок е броят на децата родени с хромозомни аномалии от жени на възраст над 40 години. Най-честата хромозомна аномалия при децата на жени над 40 годишна възраст е синдромът на Даун. Има някои диагностични тестове, които могат да определят наличието на хромозомни аномалии още преди раждането на детето.

При бебетата на жени над 40 годишна възраст по-често се наблюдават физически малформации. Те по-често се раждат със сърдечни, бъбречни или други дефекти на органи. Както при хромозомните аномалии и тези дефекти могат да бъдат открити още преди раждането на детето, за да се прецени дали те значително ще влошават качеството на живот на бебето.

Освен за бебето бременността след 40 годишна възраст носи много рискове и за самата жена. При тези жени по-често се развиват гестационен диабет и високо кръвно по време на бременността. В резултат на високото кръвно по-често се наблюдава и развитието на прееклампсия. Прееклампсията е сериозно усложнение на бременността, което може да застраши, както живота на майката, така и на детето и да наложи по-рано прекъсване на бременността.

Въпреки многото рискове бременността след 40 годишна възраст крие и някои положителни страни. Жените в този период са много по-запознати със своето здравословно състояние и полагат повече грижи за своето здраве. Те са по-склонни да следват съветите на лекарите как да спомогнат за по-лекото протичане на бременността им. Освен това след 40 годишна възраст обикновено жените са финансово по-стабилни и по-лесно могат да се справят с бъдещите грижи за своето дете. Жените след 40 годишна възраст са емоционално и психически по-уравновесени.

Последни публикации