Начало / Бременност и раждане / Руптура на извънматочна бременност

Руптура на извънматочна бременност

сеп. 13, 2013

извънматочна бременност

При извънматочната бременност има развитие на ембрион на нетипично място извън матката. Най-често при извънматочната бременност плодното яйце се разполага в маточните тръби. По-рядко яйцето може да започне своето развитие в яйчниците, коремната или тазовата кухина. При извънматочната бременност в повечето случаи ембрионът не успява да нарасне значително и обикновено бременността прекъсва в ранните месеци, най-често чрез руптура на плодното яйце. При около 2% от бременните се наблюдава извънматочна бременност.

При руптуриралата ектопична бременност има разкъсване на стените на маточната тръба, поради техните малки размери, които не могат да поберат нарастващия ембрион. Всъщност руптурата е стадий от извънматочната бременност. Има някои фактори, които могат да допринесат за руптурата на маточните тръби и прекъсването на извънматочната бременност. Някои от тях са:

  • Инфекция в тазовата кухина. Жените, които в миналото са претърпели инфекции в областта на тазовите органи са по-склони към руптура.
  • Тесни маточни тръби. При някои жени маточните тръби са по-тесни от нормалното и това може да доведе до проблеми в бъдеще.
  • Предишна извънматочна бременност. При жени, които в миналото са имали извънматочна бременност шансът за повторна такава, заедно с нейните усложнения е значително по-висок.
  • Прием на противозачатъчни. Някои от видовете медикаменти за предпазване от нежелана бременност се асоциират с по-висок риск от развитие на извънматочна бременност.
  • Тютюнопушене.

Какви са симптомите на извънматочната бременност?

Разпознаването на извънматочната бременност понякога не е лесно. Много често в началните периоди жените се оплакват от леко кървене и болки в коремната област, които наподобяват тези при менструация. Симптомите могат да изчезнат, след което отново да се появят.

При прекъсване на извънматочната бременност може де се наблюдават някои симптоми, които да спомогнат за бързото поставяне на диагноза:

  • изпотяване и чувство за световъртеж
  • диария или болка при изхождане
  • шок или загуба на съзнание, поради вътрешен кръвоизлив.

Какво е лечението при извънматочна бременност?

Ако извънматочната бременност бъде диагностицирана в някои от ранните етапи специалистите препоръчват приложението на метотрексат, който да спре деленето на клетките на ембриона и да прекрати неговото нарастване. Това лекарствено средство обаче се препоръчва само при бременност, при която ембрионът е по-малък от 3,5 сантиметра в диаметър. След прием на метотрексат пациентката трябва да бъде наблюдавана отблизо и да се следи дали намаляват нивата на човешкия хорионгонадотропин, което ще индицира и прекратяването на бременността.

Метотрексатът има някои неприятни странични ефекти като например коремна болка, световъртеж, диария, развитие на язви в устата и гадене. По време на прием на метотрексат е препоръчително да не се употребява алкохол.

При руптурирала извънматочна бременност предпочитания метод е лапароскопията. При този хирургичен метод не се правят големи разрези, а през няколко малки дупки през корема се вкарват хирургични инструменти и камера, чрез които се премахва плодното яйце и в много от случаите и маточната тръба, в която се е развивала бременността.

Прочетете за:
Симптоми на извънматочна бременност
Извънматочна бременност