Начало / Бременност и раждане / Сексуално предавани болести по време на бременността

Сексуално предавани болести по време на бременността

ян. 8, 2016

бременността

Сексуално предаваните болести са бактериални или вирусни заболявания, които се предават при вагинален, орален или анален сексуален контакт с инфектиран партньор. Трябва да сте наясно, че тези инфекции са изключително опасни по време на бременността.

Някои от тези инфекции могат чрез плацентата да достигнат до плода или бебето да се зарази с тях по време на раждането при спукването на околоплодния мехур и контакта на плода с тъканите на майката. За съжаление често тези инфекции оказват сериозно влияние върху здравето на бебето и то се ражда с необратими увреждания или ги развива кратко след раждането. Освен това сексуално предаваните болести увеличават риска от преждевременно раждане, спонтанен аборт и раждане на мъртъв плод.

Някои от по-често срещаните сексуално предавани болести са:

Хламидия
Гонорея
• Генитален херпес
• ХИВ/СПИН
• Сифилис
• Хепатит Б

Как може да разберете, че страдате от полово предавано заболяване?

Тъй като ранното откриване на тези заболявания по време на бременността е изключително важно обикновено жените се изследват за тях малко след забременяване при първото си посещение при гинеколог. Ако сте в рискова група вашият гинеколог ще препоръча да бъде извършено повторно изследване през последния триместър на бременността.

Трябва да бъдете особено внимателни при сексуалните си контакти по време на бременността и да се предпазвате при смяна на партньорите, за да намалите риска от заразяване с полово предавано заболяване.

Какви са по-честите симптоми при полово предавани заболявания?

В някои случаи тези заболявания протичат безсимптомно. По-честите оплаквания на пациентите с полово предавани болести са:
• поява на язви около устата, ануса, вагината
• загуба на тегло и в някои случаи нощно изпотяване
• болезненост при сексуален контакт
• поява на кожен обрив
• отделяне на белезникав секрет от вагината
• вагинално прокървяване
• сърбеж в областта на половите органи.

Как може да се предпазите от сексуално предавани заболявания?

Единственият сигурен начин за предпазване от тези заболявания е въздържането от сексуални контакти. Препоръчително е да бъдете с един партньор, за когото знаете, че не е инфектиран с полово предавана болест.

Избягвайте сексуални контакти с хора, които имат симптоми, подобни на тези при полово предавани болести. При контакти с различни партньори задължително използвайте презервативи.

Може ли да се лекувате от полово предавани болести по време на бременността?

Отговорът на този въпрос е „да“. Изборът на лечебен план зависи от това с коя инфекция сте заразена. Има налични няколко антибиотика за лечение на полово предавани заболявания, които могат да се използват по време на бременността.

Вирусните сексуално предавани заболявания като ХИВ и хепатит Б не се лекуват с антибиотици, но могат да ви бъдат предписани някои противовирусни медикаменти за тяхното лечение.