Начало / Бременност и раждане / Симптоми на преждевременно раждане

Симптоми на преждевременно раждане

фев. 22, 2013

В повечето случаи раждането настъпва между 37 и 42 гестационна седмица. Но едно бебе може да се роди както след очаквания термин на жената, така и по-рано – преди 37 седмица. Много често преждевременното раждане не води до сериозни усложнения, но в много случаи може да се стигне до усложнения както за бебето, така и за майката.

Има някои състояния, които са рискови за раждане на дете преждевременно. Такива са диабетът, някои бъбречни и сърдечни заболявания. Затова е добре тези майки да се наблюдават по-сериозно и те да са наясно какви са най-честите знаци на едно преждевременно раждане.

В някои случаи лекарите могат да преценят, че при дадената жена е по-добре да се предизвика раждане в по-ранен от очаквания срок, за да се избегнат някои нежелани усложнения, които могат да настъпят.

Какви са симптомите на преждевременно раждане?

Трябва да обръщате внимание на необясними коремни болки или контракции при наближаване на термина ви. Това може да са знаци, че нещо не е наред и, че при вас скоро ще настъпи раждане. Чувството на повишена напрегнатост в областта на корема е също алармиращ знак. За да може по-лесно да установите колко начесто са при вас контракциите поставете върховете на пръстите си към корема и леко ги притиснете. Ако усещате как матката ви през определен интервал се напряга и след това се отпуска ще може да отбележите и интервала на контракциите при вас. Запишете си времето на началото и края на контракцията. Ако установите, че при вас контракциите са през 10 или по-малко минути е нужно да посетите лекар.

Трябва да наблюдавате също така дали има промяна във вагиналния секрет. При едно преждевременно раждане той може да стане по-обилен и дори да има наличие на кръв в него.

Важно е да следите и движенията на бебето си, които с напредването на бременността стават все по-интензивни. Така например ако забележите, че бебето ви се движи в утробата ви по-малко от обикновено е добре да посетите вашият гинеколог.

Преждевременно родените бебета изглеждат малко по-различно от тези родени в срок. Те са с по-малка телесна маса и ръст. Може да имат по-обилно окосмяване. Те са по-малко подготвени за адаптация към външния свят и вие трябва добре да разбирате този факт. Може да се наложи да прекарат известно време в кувьоз под лекарско наблюдение, за да се мониторира тяхното развитие.

Прочетете за:
Преждевременно раждане