Начало / Бременност и раждане / Симптоми по време на бременността, които не трябва да игнорирате

Симптоми по време на бременността, които не трябва да игнорирате

мар. 11, 2014

Дори и да сте подготвени за това, което ви очаква по време на бременността и да сте говорили с други жени, които вече са преминали през това със сигурност ще имате моменти, в които ще се питате дали това, което чувствате е нормално или не. Има някои симптоми, на които задължително трябва да обърнете внимание и да се консултирате със специалист, който да прецени дали има повод за притеснение.

Вагинално кървене

Лекото зацапване или леко кървене по време на бременността в някои случаи е нормално и не е притеснителен симптом. Но въпреки това е нужно да се убедите, че при вас не се касае за нещо по-сериозно, което може да застрашава вашето здраве и това на растящото в утробата ви бебе. Тежкото вагинално кървене може да бъде симптом на спонтанен аборт и извънматочна бременност.

Ексцесивно гадене и повръщане

Сутрешното гадене е симптом, характерен за ранните периоди на бременността. То не носи риск за бременността на жената и изчезва около 12-14 гестационна седмица. Ако обаче гаденето и повръщането се засилят и не спрат след този срок това може да доведе до проблеми. Прекаленото повръщане може да доведе до дехидратация, електролитен дисбаланс и загуба на тегло.

Повишена телесна температура

Силно повишената телесна температура може да бъде много сериозен симптом. При бременните жени има по-голям риск от усложнения след грип. Освен това повишената температура през първия триместър се свързва с повишен риск от родилни дефекти, като например дефект на невралната тръба.

Отоци

Отоците, особено по крайниците са характерни за напредналите срокове на бременността. В повечето случаи те не са тревожен признак. Но ако подуването е по-сериозно или се появи внезапно, съпъствано от замъгляване на зрението, тогава то може да бъде признак на прееклампсия.

Коремна болка

По време на бременността е нормално да изпитвате известна болезненост в коремната област. Все пак вашето бебе нараства с всеки изминал ден и това води до разпъване на мускулите и лигаментите във вашето тяло. Ако обаче болката е много силна, постоянна или е съпъствана от кървене е добре да се консултирате с вашия лекар. Спонтанен аборт, извънматочна бременност или киста могат да предизвикат коремна болка.

Намалена активност на бебето

Когато движенията на бебето в утробата са регулярни това е признак, че всичко е наред, но ако забележите промяна в неговите модели на движение в матката е добре да се консултирате с вашия гинеколог, защото това може да бъде признак за страдание на плода.

Болка по време на уриниране

Болката и паренето по време на уриниране обикновено са симптом на инфекция на пикочните пътища. Такива инфекции са характерни за периода на бременността, поради промените, които настъпват в организма на жената по време на нарастването на плода. Но ако инфекциите останат без лечение те могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, разпространение на инфекцията, преждевремен но раждане.

Прочетете за:
Как да се справим с отоците по крайниците през бременността?