Начало Бременност и раждане Симптоми по време на бременността, които не трябва да игнорирате

Симптоми по време на бременността, които не трябва да игнорирате

Дори и да сте подготвени за това, което ви очаква по време на бременността и да сте говорили с други жени, които вече са преминали през това със сигурност ще имате моменти, в които ще се питате дали това, което чувствате е нормално или не. Има някои симптоми, на които задължително трябва да обърнете внимание и да се консултирате със специалист, който да прецени дали има повод за притеснение.

Вагинално кървене

Лекото зацапване или леко кървене по време на бременността в някои случаи е нормално и не е притеснителен симптом. Но въпреки това е нужно да се убедите, че при вас не се касае за нещо по-сериозно, което може да застрашава вашето здраве и това на растящото в утробата ви бебе. Тежкото вагинално кървене може да бъде симптом на спонтанен аборт и извънматочна бременност.

Ексцесивно гадене и повръщане

Сутрешното гадене е симптом, характерен за ранните периоди на бременността. То не носи риск за бременността на жената и изчезва около 12-14 гестационна седмица. Ако обаче гаденето и повръщането се засилят и не спрат след този срок това може да доведе до проблеми. Прекаленото повръщане може да доведе до дехидратация, електролитен дисбаланс и загуба на тегло.

Повишена телесна температура

Силно повишената телесна температура може да бъде много сериозен симптом. При бременните жени има по-голям риск от усложнения след грип. Освен това повишената температура през първия триместър се свързва с повишен риск от родилни дефекти, като например дефект на невралната тръба.

Отоци

Отоците, особено по крайниците са характерни за напредналите срокове на бременността. В повечето случаи те не са тревожен признак. Но ако подуването е по-сериозно или се появи внезапно, съпъствано от замъгляване на зрението, тогава то може да бъде признак на прееклампсия.

Коремна болка

По време на бременността е нормално да изпитвате известна болезненост в коремната област. Все пак вашето бебе нараства с всеки изминал ден и това води до разпъване на мускулите и лигаментите във вашето тяло. Ако обаче болката е много силна, постоянна или е съпъствана от кървене е добре да се консултирате с вашия лекар. Спонтанен аборт, извънматочна бременност или киста могат да предизвикат коремна болка.

Намалена активност на бебето

Когато движенията на бебето в утробата са регулярни това е признак, че всичко е наред, но ако забележите промяна в неговите модели на движение в матката е добре да се консултирате с вашия гинеколог, защото това може да бъде признак за страдание на плода.

Болка по време на уриниране

Болката и паренето по време на уриниране обикновено са симптом на инфекция на пикочните пътища. Такива инфекции са характерни за периода на бременността, поради промените, които настъпват в организма на жената по време на нарастването на плода. Но ако инфекциите останат без лечение те могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, разпространение на инфекцията, преждевремен но раждане.