Начало / Бременност и раждане / Смущаващи симптоми при бременност

Смущаващи симптоми при бременност

ное. 19, 2014

Бременността променя, както живота, така и тялото ви. Вие знаете, че коремът ви ще нарасне, ще се чувствате малко по-изморени от обикновено и може да имате гадене и повръщане в първите месеци. Но някои от физиологичните промени може да са неочаквани и да бъдат смущаващи.
Такива са например:

  • Повишено отделяне на газове

Почти всяка жена по време на бременността отделя повече газове от преди, но това е нещо напълно нормално. Освен това и контролът върху мускулатурата по време на този период е намален и тяхното задържане става по-трудно. Може да намалите склонността си към образуване на газове с повече упражнения и промени в начина на хранене.

Упражненията спомагат за перисталтиката и помагат за по-доброто смилане на храната. Някои храни водят до образуване на повече газове, затова е и най-добре да ги избрягвате. Към тях спадат газираните напитки, бобови храни и сушени плодове.

Може да сте чували истории за бременни жени, които в резултат на кихане се изпускат по малка нужда. Това състояние е известно като стрес инконтиненция. По- често се наблюдава изпускане на няколко капки урина при кихане, кашляне или смях, поради повишаване на коремното налягане и притискането на пикочния мехур от нарастващата матка.

  • Повишаване на обонянието

Много жени по време на бременността съобщават за по-изострено от обикновено обоняние, което е нещо типично за този период. В някои случаи повишеното обоняние води до непоносимост към някои по-силно миришещи храни, като риба например или някои подправки.

Развитието на акне по време на бременността се среща при някои жени, особено през първите три месеца. То се дължи на повишените нива на хормоните и хормоналния дисбаланс, който настъпва в тялото. В повечето случаи продуктите, които се използват за справянето с този проблем са безвредни, но е нужно да се консултирате със специалист преди започването на каквото и да било лечение.

  • Повишено отделяне на вагинален секрет

Повишените нива на естроген, особено през последните три месеца на бременността могат да станат причина за повишаване на количеството на отделяния вагинален секрет. Няма как да предотвратите това, но носенето на ежедневни превръзки може да ви помогне да се чувствате по-комфортно. Ако усетите парене, сърбеж или промяна в мириса е нужно да се консултирате с акушер-гинеколога, който следи бременността ви.

  • Отделяне на секрет от гърдите

Този симптом е признак, че тялото ви се подготвя за периода на кърмене след раждане. Повишените нива на хормона пролактин, могат да доведат до този симптом. Най-често това се наблюдава към края на бременността и не трябва да ви притеснява. За да не се смущавате от този симптом може да носите абсорбиращи подплънки под сутиена, които да сменяте редовно.

Прочетете за:
Акне по време на бременността