Начало / Бременност и раждане / Начини за справяне с болката по време на раждане

Начини за справяне с болката по време на раждане

окт. 2, 2013

болка при раждане

Раждането на дете е съпроводено неизбежно с болка. При някои жени само мисълта за болката, която могат да изпитат при самото раждане може да доведе до страх и напрегнатост. Ако и вие се притеснявате за това колко силна ще бъде болката по време на раждането най-добрия начин да се справите с нея е да бъдете подготвени и да се информирате за всички аспекти на раждането и как може сами да повлияете на усещането за болка по време на раждането.

Болката по време на раждане се дължи на съкращаването на мускулите на матката и натискът, който се оказва от плода върху шийката на матката. Болката най-често се усеща в областта на корема, слабините и гърба. Други причини за болка по време на раждане могат да бъдат притискането на пикочния мехур и червата от преминаващия през родовите пътища плод.

Усещането на болка по време на раждането се различива при всяка една жена. Въпреки, че раждането се смята за едно от най-болезнените събития в човешкия живот то се различава както при всяка една жена, така и при всяка една бременност. Някои жени оприличават болката по време на раждане с менструални болки, докато други я описват като много силна и режеща.

В днешно време при естественото раждане се залага на техники за релаксация и отпускане, които да спомогнат за намаляване на родилните болки. Така например ако жената е напрегната и притеснена по време на раждане нейните мускули допълнително се стягат и това усилва усещането за болка. Освен това така се и удължава процеса на самото раждане.

Техниката на Ламаз е широко разпространена в САЩ. При нея жените се обучават, че раждането е един от най-естествените и красиви процеси и жената трябва да бъде уверена и спокойна по време на раждането. Техниката на Ламаз включва упражнения за релаксация, правилно дишане или масаж от партньора.

При метода на Брадли партньорът на жената има водеща роля при нейното успокояване и подпомагане при справяне с болката. При този метод се цели използването на обезболяващи медикаменти само в краен случай. Методът на Брадли набляга на важността на правилното хранене по време на бременността и редовните упражнения като подготовка за момента на раждане.

Обливането на тялото с топла вода също може да спомогне за намаляването на болката. Освен това водата намалява натиска върху матката, а топлината отпуска мускулите.

В днешно време много от жените предпочитат епидуралната упойка за обезболяване по време на раждане. Положителната страна на тази упойка е, че жените не губят напълно чувствителност, а тя се подава фракционирано и по такъв начин те могат да усещат контракциите и да напъват когато е нужно. Усложненията при епидурална упойка вече са сведени до минимум  и се срещат едва при 1% от пациентките.