Начало / Бременност и раждане / Тест при бременни понижава риска за бебетата

Тест при бременни понижава риска за бебетата

сеп. 20, 2006

Според британски учени обикновен кръвен тест, който определя пола на плода на седем седмици може да премахне нуждата от други рискови изследвания по време на бременността.

Много генетични заболявания засягат само момчета или само момичета, така че познаването на пола на плода ще доведе до неизвършване на бъдещи ненужни изследвания в 50 % от случаите.

Тестът успешно е приложен на повече от 70 бременни жени. Подробности ще бъдат представени на срещата на Британското дружество по генетика на човека.

Учените са приложили теста на жени, които са с повишен риск да имат деца с Х-рецесивни заболявания. Тези заболявания се срещат обикновено при момчета, например мускулна дистрофия тип Дюшен. Изследвали са и жени, които са с риск от раждане на момичета с вродена надбъбречна хиперплазия. Ако се диагностицира рано това заболяване може да се лекува още по време на вътреутробното развитие чрез кортикостероиди.

Новият тест и в двата случая е определил пола на плода седмици преди това да стане възможно чрез ултразвуковото изследване.

Според д-р Лин Чити, ръководител на екипа ранното определяне на пола ще помогне да се избегнат инвазивни изследвания като хорионбиопсия и амниоцентеза при половината от жените с висок риск от генетични заболявания.