Начало / Бременност и раждане / Токсоплазмоза по време на бременността

Токсоплазмоза по време на бременността

фев. 11, 2014

Токсоплазмозата е паразитна инфекция, която е особено опасна за бременните жени, защото може да увреди развитието на плода в матката. Обикновено заразяването става при контакт с котешки фекалии или консумация на недобре сварено месо от животни, заразени с паразита. Ако имате или сте имали котка, най-вероятно вече сте били изложени на влиянието на паразита. Това означава, че може да имате създаден имунитет спрямо инфекцията с токсоплазмоза и в такъв случай повторна среща с паразита по време на бременността няма да доведе до развитие на инфекция.

По-голямата част от пациентите с токсоплазмоза не проявяват някакви характерни симптоми, което допълнително затруднява поставянето на диагноза. Обикновено симптомите се проявяват 2-3 седмици след заразяването.
Някои от по-характерните оплаквания са:

  • наличие на увеличени лимфни възли в областта на шията
  • главоболие
  • мускулни болки
  • умора
  • симптоми, наподобяващи грип.

Обикновено заразяването с токсоплазмоза по време на бременността е рядко срещано. Но в случаите, когато това стане инфекцията може значително да увреди плода. В ранните срокове на бременността може да доведе до спонтанен аборт.

В някои случаи при редовните прегледи на бременната жена при ехографско изследване могат да бъдат забелязани промени в мозъка и черния дроб на плода, които да са индикатори за наличие на тази паразитна инфекция. Най-сериозно при токсоплазмоза по време на бременността е увреждането на нервната система на плода. Основно се увреждат мозъка и очите на бебето и може да се стигне до слепота и умствено изоставане. Някои от децата, родени от майки, заразени с токсоплазмоза по време на бременността имат слухови проблеми.

Как да разберете дали сте заразени?

Няма рутинно въведен скрининг за откриване на инфекция с токсоплазмоза, но по ваше желание може да бъде извършен кръвен тест за установяване на инфекция. Тестът трябва да се извърши три седмици след вероятния контакт с паразита, за да може да бъде точен.

Какво е лечението на токсоплазмозата по време на бременността?

Ако се заразите с токсоплазмоза по време на бременността има няколко терапевтични схеми, между които да избирате. Най-крайният възможен вариант е прекратяване на бременността по медицински показания, който се препоръчва на жени, които са се заразили с паразита между периода на зачеване и 24 гестационна седмица от бременността.

Ако няма установено заразяване на плода с паразита вашият лекуващ лекар може да препоръча лечение с антибиотика Спирамицин до края на бременността, който да намали риска от инфектиране на плода. Ако има данни за инфектиране на плода се препоръчва комбинация от антибиотиците Пириметамин и Сулфадиазин до края на бременността. Освен това след раждането обикновено бебетата продължават да получават тази комбинация от антибиотици до навършване на една година. Във всички случаи антибиотичната терапия трябва да бъде съобразена със състоянието на бременната жена и да се изберат антибиотици, които да не увреждат плода.

Как може да се предпазите от инфекция с токсоплазмоза?

Може да намалите риска от заразяване по следните начини:

  • Яжте само добре сварени месни продукти
  • Мийте добре плодовете и зеленчуците, които консумирате
  • Мийте ръцете си след работа със сурово месо или сурови плодове и зеленчуци

Избягвайте контакт с котешки фекалии. Ако имате котка сменяйте пясъка от тоалетната й на всеки два дни. Носете ръкавици, докато чистите тоалетната на вашата котка. Дръжте котката си вкъщи и не й позволявайте да консумира сурово месо.

Прочетете за:
Токсоплазмоза