Начало / Бременност и раждане / Уреаплазма при бременност и при новородени  

Уреаплазма при бременност и при новородени  

юни 4, 2024

уреаплазма при бременност

Инфекцията с уреаплазма по време на бременност може да доведе до значителни рискове както за майката, така и за бебето.

Уреаплазмите са част от нормалната бактериална флора на урогениталния тракт и обикновено не причиняват симптоми. Уреаплазмената инфекция при бременни жени и при новородени обаче може да има сериозни последици.

Уреаплазма при бременност

Наличието на уреаплазма при бременност може да повиши риска от поява на редица усложнения, например:

  • хориоамнионит
  • преждевременно разкъсване на околлоплодния мехур
  • преждевременно раждане.

Хориоамнионитът е инфекция, която засяга хориона, амниона и амниотичната течност около плода. Уреаплазмата може да проникне от влагалището в матката и да предизвика възпаление на мембраните на околоплодния мехур и околоплодната течност. В резултат се повишава късливостта на мембраните и риска от преждевременно разкъсване на околоплодния мехур – пукане на околоплодният мехур преди 37 гестационна седмица. Това може да доведе до редица усложнения, включително: преждевременно раждане, пролапс на пъпната връв, отлепване на плацентата и др.

Наличието на уреаплазма в амниотичната течност индуцира производството на цитокини, простагландини, контракции на матката, дилатация на шийката на матката, което потенциално допринася за преждевременно раждане.

Уреаплазмената инфекция също се свързва с повишен риск от следродилен ендометрит – възпаление на лигавицата на матката. Връзката обаче не е твърдо установена.

Уреаплазма при новородени

Уреаплазми могат да бъдат изолирани от дихателните пътища на новородени. Степента на изолация корелира с теглото на бебето при раждане – недоносените бебета се заразяват много по-често от доносените. Колонизацията намалява след 3-месечна възраст.

Уреаплазмената инфекция при новородени крие следните рискове:

  • ниско тегло при раждане

Бебетата, родени от майки с уреаплазмена инфекция, може да имат по-ниско тегло при раждане. Ниското тегло при раждане е свързано с по-висок риск от здравословни проблеми.

  • неонатален сепсис

Новородените имат слабо развита имунна система и могат да развият сепсис – уреаплазмите попадат в кръвта и се разпространяват в цялото тяло. Неонаталният сепсис може да бъде животозастрашаващ и изисква незабавно лечение.

  • бронхопулмонална дисплазия

Уреаплазмата се свързва с риск от бронхопулмонална дисплазия, особено при недоносени бебета. Бронхопулмоналната дисплазия е хронично белодробно заболяване, което е резултат от увреждане на белите дробове, причинено от механична вентилация и продължителна кислородотерапия.

  • пневмония – новородените, заразени с уреаплазма, могат да развият пневмония, която може да бъде сериозна и да наложи интензивни медицински грижи.
  • менингит – в редки случаи уреаплазмата може да причини менингит (възпаление на мембраните около главния и гръбначния мозък) при новородени. Това състояние изисква незабавна медицинска намеса.

Прочетете за:
Уреаплазма парвум и уреалитикум – как става заразяването?                    
Какви болести причинява уреаплазмата?
Уреаплазма (Ureaplasma) – изследване, лечение