Начало / Бременност и раждане / Уринарна инконтиненция по време на бременността

Уринарна инконтиненция по време на бременността

дек. 30, 2013

Уринарната инконтиненция е медицинско състояние, при което има неволно изпускане на урина. Бременността е един от основните рискови фактори за развитие на уринарна инконтиненция. Загубата на контрол върху пикочния мехур може да бъде много дразнеща и от друга страна смущаваща. Но всичко това е нормално и обикновено уринарната инконтиненция изчезва след края на бременността.

Причината за развитието на уринарна инконтиненция по време на бременността е, че нарастващият плод притиска пикочния мехур, уретрата и мускулите на тазовото дъно на жената. В резултат на повишеното налягане, мускулите на тазовото дъно отслабват и като резултат може да се стигне до неволно изпускане на урина.

Как може да се справите с уринарната инконтиненция по време на бременността?

Повечето жени с уринарна инконтиненция се притесняват и срамуват от този проблем. Има много неща, които може да направите, за да се справите с него. Ето и някои от техниките, които може да използвате, за да намалите уринарната инконтиненция:

Упражненията на Кегел са особено подходящи за жените, които страдат от уринарна инконтиненция. Тези упражнения са насочени към засилване силата на мускулите на тазовото дъно. Усилването на тези мускули може да подобри функцията на уретрата и да доведе до значително по-рядко неволно изпускане на урина. Правете упражненията на Кегел редовно, по възможност сутрин и вечер.

Физическата активност намалява риска от развитието на уринарна инконтиненция. Ако сте с наднормено тегло се опитайте да намалите телесната си маса и да достигнете едно здравословно за вашия ръст и години тегло.

Обикновено  неволното изпускане на урина се наблюдава при кашляне, кихане или повдигане на тежки предмети от бременната. В такива ситуации може да кръстосате краката си, за да спрете изпускането на урина.

Навременното уриниране и контролирането на пикочния мехур са поведенчески техники, които са насочени към превенцията на уринарната инконтиненция по време на бременността. Тези методи са насочени към тренирането на пикочния мехур и изграждането на навик за уриниране, преди появата на нужда за това.

Важно е бременните жени да се предпазват от запек по време на бременността. Повишеното налягане в дебелите черва в резултат на запека допълнително би влошило уринарната инконтиненция. Избягвайте тежките храни, които биха затруднили храносмилането ви и биха довели до запек.

Някои храни като например кафе, цитрусови сокове, домати и алкохол могат да раздразнят пикочния ви мехур. Затова е добре да следите с какво се храните и кои са храните, които влошават вашето състояние.

Кога да се консултирате със специалист?

Въпреки, че има много изпитани техники, които могат да ви помогнат да се справите с проблема без прием на медикаменти е добре да се консултирате с лекар, ако при вас уринарната инконтиненция е честа и нарушава изпълнението на ежедневните дейности. Ако след прилагането на споменатите по-горе техники вашето състояние не се подобри след 6 седмици е препоръчително да се консултирате със специалист.

Прочетете за:
Изпускане на урина (уринарна инконтиненция)