Начало / Бременност и раждане / Възможни усложнения при бременност с близнаци

Възможни усложнения при бременност с близнаци

авг. 23, 2013

Повечето жени, които забременяват с близнаци раждат здрави бебета. Затова не се тревожете толкова, ако някой ви каже, че бременността с близнаци е високорискова. Вярно е, че някои усложнения на бременността са малко по-чести при жените, които очакват близнаци, но те като цяло са редки. Въпреки това е добре да бъдете запознати с тях, за да може да потърсите медицинска помощ при нужда.

При бременността с близнаци особено важно е да се установи дали двата плода имат по една отделна плацента и плоден сак или дали те споделят една обща плацента. При жени, при които близнаците споделят една обща плацента и плоден сак усложненията на бременността са значително по-чести.

Когато два плода се развиват в една обща плацента пъпната връв, която ще ги изхранва може да се образува на всяко едно място по протежението на плацентата. В зависимост от това къде се образува пъпната връв единият от близнаците може да получава повече кръв и хранителни вещества от другия. Като резултат единият от близнаците може да нарасне значително повече от другия въпреки, че те споделят идентичен генетичен материал.

Други по-често срещани усложнения на бременността с близнаци са:

Преждевременно раждане

За преждевременно раждане се говори, когато плодът се роди преди 37 гестацион на седмица. Почти 60% от близнаците се раждат преждевременно. При тризнаците този процент е над 80. Продължителността на бременността и възможността за доносване намалява с увеличаване броя на плодовете.

Ниско тегло при раждане

Ниското тегло при раждане най-често се асоциира с преждевременно раждане. За ниско се счита тегло при раждане под 2500 грама. При бебета, родени преди 32 гестационна седмица и с тегло под 1500 грама има по-голям риск от развитие на усложнения в периода след раждане. При тях има по-висок риск от умствено изоставане, церебрална парализа, проблеми със зрението и слуха.

Прееклампсия

Прееклампсията се определя като високо кръвно налягане предизвикано от бременността. При бременността с близнаци рискът от развитие на прееклампсия е двойно по-голям. Честите визити при доктора за проследяване на бременността могат да спомогнат за ранното откриване на прееклампсията и нейното овладяване.

Гестационен диабет

При бременност с близнаци, при която има развитие на две отделни плаценти рискът за гестационен диабет е по-голям. Това е така, защото площта на плацента се удвоява и се увеличава и нивото на хормоните, отделяни от плацентата.

Цезарово сечение

Ако сте бременни с близнаци това не значи, че задължително трябва да раждате с цезарово сечение. Много често жените, бременни с близнаци раждат вагинално. Типът на раждане зависи от разположението на близнаците, тяхното тегло и гестационната седмица. Близнаците могат да се родят вагинално, когато бъдат изпълнени следните условия:

  • бременността е преминала 32 гестационна седмица;
  • първият близнак е по-голям от втория;
  • първият близнак е с глава насочена към шийката на матката;
  • няма данни за фетално страдание.

Прочетете за:
Многоплодна бременност