Начало / Бременност и раждане / Забраната на тютюнопушенето понижава риска от преждевременно раждане

Забраната на тютюнопушенето понижава риска от преждевременно раждане

мар. 28, 2014

забрана на тютюнопушенето

Забраната на тютюнопушенето на обществени места понижава риска от преждевременно раждане и случаите на тежки астматични пристъпи при деца с 10 %, твърдят учени от САЩ и Европа.

Публикуваното в сп. The Lancet проучване показва, че забраната на тютюнопушенето има положителен ефект върху здравето на децата.

Международен екип от учени са анализирали данните от 2.5 милиона раждания и почти 250000 случая на постъпили в болница деца поради астматичен пристъп.

Те са разгледали 11 предишни проучвания, проведени в САЩ и Европа. Резултатите от тях са показали, че случаите на преждевременно раждане и на тежки астматични пристъпи при деца са намалели с 10 % за една година след забрана на тютюнопушенето. С 5 % са намалели и случаите на деца, родени с ниско тегло.

Забраната на тютюнопушенето на обществени места като барове, ресторанти, офиси доказа в предишни проучвания, че предпазва възрастните от рисковете за здравето, свързани с пасивното тютюнопушене.

При пасивните пушачи има по-висок риск от аборт, преждевременно раждане, аномалии на плода, астма, белодробни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и др. При децата рисковете за здравето от въздействието на тютюневия дим са още по-тежки, тъй като техните бели дробове и имунната им система не са развити напълно.

Това проучване дава ясни доказателства, че забраната на тютюнопушенето на обществени места е ефективен начин за протекция на здравето на децата.

Според Световната здравна организация (WHO) тютюнопушенето убива около 6 милиона хора по света годишно, като повече от 600000 са пасивни пушачи.

Прочетете за:
Преждевременно раждане