Начало / Бременност и раждане / Затлъстяването е свързано с вродените дефекти

Затлъстяването е свързано с вродените дефекти

авг. 7, 2007

Жените, които са с наднормено тегло по време на зачеване е по-вероятно да имат бебе с вроден дефект, в сравнение с жените с нормално тегло.

Най-често се наблюдават липсващи крайници и вродени сърдечни пороци.

Жените, страдащи от затлъстяване по-често имат хронични заболявания, фертилни проблеми, аборти и усложнения по време на бременността.

Учени от Тексаския Университет са интервюирали повече от 15000 жени, които наскоро са родили, като 10000 от тях са имали деца с вроден дефект.
Младите майки са били питани за техния ръст и тегло по време на зачеване.
Резултатите от проучването показват, че някои вродени дефекти се срещат по-често, когато жените са с наднормено тегло. Такива са спина бифида, вродени сърдечни пороци, някои генетични дефекти, аномалии на червата, липсващи крайници.

Все пак рискът от раждане на дете с вроден дефек е нисък, дори и при жени със затлъстяване. Ако при жени с нормално тегло честотата на деца с вродени дефекти е 3/100, то при жените с наднормено тегло е 4/100.

За сега учените не могат да кажат дали причината за по-честите вродени дефекти е затлъстяването или други фактори, като диетата. Отговорът на този въпрос ще се търси в следващи проучвания.

Според Световната здравна организация (СЗО) затлъстяването в света е достигнало епидемични размери.