Меню

Жените, които са с наднормено тегло по време на зачеване е по-вероятно да имат бебе с вроден дефект, в сравнение с жените с нормално тегло.

Най-често се наблюдават липсващи крайници и вродени сърдечни пороци.

Жените, страдащи от затлъстяване по-често имат хронични заболявания, фертилни проблеми, аборти и усложнения по време на бременността.

Учени от Тексаския Университет са интервюирали повече от 15000 жени, които наскоро са родили, като 10000 от тях са имали деца с вроден дефект.
Младите майки са били питани за техния ръст и тегло по време на зачеване.
Резултатите от проучването показват, че някои вродени дефекти се срещат по-често, когато жените са с наднормено тегло. Такива са спина бифида, вродени сърдечни пороци, някои генетични дефекти, аномалии на червата, липсващи крайници.

Все пак рискът от раждане на дете с вроден дефек е нисък, дори и при жени със затлъстяване. Ако при жени с нормално тегло честотата на деца с вродени дефекти е 3/100, то при жените с наднормено тегло е 4/100.

За сега учените не могат да кажат дали причината за по-честите вродени дефекти е затлъстяването или други фактори, като диетата. Отговорът на този въпрос ще се търси в следващи проучвания.

Според Световната здравна организация (СЗО) затлъстяването в света е достигнало епидемични размери.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!