Начало / Бременност и раждане / Здравословно хранене по време на бременността

Здравословно хранене по време на бременността

сеп. 22, 2015

Здравословната диета е неделима част от нашето ежедневие, а тя е особено важна по време на бременността, когато потребностите на жената са завишени и тя трябва да достави нужните хранителни вещества на растящия в нея организъм. През първите месеци на бременността, ако жената страда от гадене и повръщане може да се окаже трудно да се храни балансирано.

Не е нужно да си съставяте някаква специална диета, докато сте бременна, но е важно да приемате разнообразни продукти, за да си доставяте нужните хранителни вещества и витамини. Най-добре е да си доставяте витамините от храната, но през тези 9 месеца нуждите на вашия организъм са завишени и може да се наложи да приемате витамини за бременни. Не бива обаче да прекалявате с приема на калории, това, че сте бременна не означава, че трябва да ядете за двама, както обичат да казват хората.

Хапвайте, колкото можете повече плодове и зеленчуци, защото с тях ще си набавите по-голямата част от нужните витамини и минерали, както и фибри, които подпомагат храносмилането и предпазват от запек.

Въглехидратните храни са добър източник на енергия и фибри и засищат глада за по-дълго време. Към тях спадат картофите, хляб, ориз, паста, царевица, овес и просо. Тези продукти трябва да присъстват ежедневно в менюто ви. Трябва да внимавате с консумацията на хляб и избирайте пълнозърнест пред белия, защото той съдържа повече фибри и е по-здравословен.

Освен въглехидрати трябва ежедневно да консумирате и белтъци. Храни, богати на белтъци са месото, риба, яйца, бобови продукти, ядки. Избирайте месо, което не е тлъсто и се опитвайте да не добавяте прекалено много мазнина при неговото готвене. Уверявайте се, че месото и яйцата са добре сварени преди да ги консумирате, за да се предпазите от хранително натравяне, което е изключително нежелателно, особено през периода на бременността. Опитайте се да консумирате два пъти седмично различни видове риба.

Млечните продукти, като прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал са изключително важни по време на бременността, защото те са незаменим източник на калций за вас и вашето бебе. Избирайте нискомаслени продукти, за да предпазите организма си от прекалена консумация на мазнини.

Ограничете приема на сладкиши и газирани напитки, защото те ще ви доставят прекалено много ненужни калории и ще спомогнат за бързо покачване на теглото, което по време на бременността не е препоръчително. Освен това трябва да внимавате и с приема на храни, богати на мазнини, особено такива съдържащи наситени мастни киселини, които могат да доведат до повишаване на нивата на холестерола в кръвта.

Ако огладнявате между храненията избягвайте да похапвате сладкиши или други вредни снаксове. Вместо това изберете някакъв плод или зеленчук. Друг здравословен избор за похапване между храненията е киселото мляко, сандвич с шунка или риба тон или овесени ядки.

Изключително важно през този период е да пиете и много течности. Опитайте се да пиете между 6 и 8 чаши вода дневно. Изключете от менюто си газираните напитки, които съдържат много калории и няма да заситят жаждата ви.

Най-важното през тези 9 месеца е да се храните балансирано и разнообразно. Похапвайте от всичко по малко, за да си осигурите постепенно и здравословно покачване на теглото, което да не застраши вашето здраве и това на вашето бебе.