Начало / Детско здраве / Кои видове рак се срещат по-често при деца?

Кои видове рак се срещат по-често при деца?

окт. 4, 2017

рак при деца

На никого не му е приятно да говори за онкологични заболявания, особено когато те засягат деца. За съжаление обаче тези заболявания не подбират възраст и все по-често се диагностицират при малки пациенти.

По-чести видове рак при деца

Има някои видове рак, които се срещат по-често при децата. Такива са например:

Левкемия

Има различни видове левкемия, но при всички от тях настъпват промени в костния мозък и те трудно се поддават на лечение. Около 30% от случаите на рак в детска възраст се дължат именно на левкемия.

Най-често диагностицираната левкемия при децата е острата лимфобластна левкемия. По-характерни симптоми са болки в ставите, лесна уморяемост, бледа кожа и кръвоизливи.

Мозъчни тумори

Около 27% от раковите заболявания в детска възраст се падат на туморите на нервната система, в това число и тези, които засягат мозъчните структури. Има най-различни мозъчни тумори и лечението и прогнозата на всеки от тях е различна. По-често при децата се засяга малкият мозък. Въпреки, че при децата протичането и прогнозата при мозъчен тумор е различно от възрастните и при двете групи се наблюдават някои сходни симптоми, като например: главоболие, световъртеж, проблеми със зрението, загуба на баланс, често повръщане.

Невробластом

Невробластомът е тумор, който произлиза от незрелите нервни клетки при деца. Той най-често се диагностицира при деца от мъжки пол под 5 годишна възраст. При едва 1-2% от тези деца има случаи на това заболяване в семейството. Симптомите при невробластом зависят от локализацията на тумора. Може да се наблюдава затруднено ходене, високо кръвно налягане, затруднено дишане или преглъщане, болки в различни части на тялото.

Тумор на Вилмс

Туморът на Вилмс или познат още като нефробластом е най-честият детски бъбречен тумор. Обикновено се засяга само единия бъбрек, в по-редки случаи се засягат и двата. По-често заболяването се диагностицира при деца на възраст между 3 и 4 години. За щастие 9 от 10 деца успяват да се излекуват. По-честите симптоми при тумор на Вилмс са: поява на подутина в областта на корема, покачване на телесната температура, гадене и влошен апетит.

Лимфом

Лимфомът е онкологично заболяване, при което се увреждат определени клетки от имунната система, наречени лимфоцити. При това заболяване се засягат лимфните възли, а в някои случаи и костният мозък. Има два основни вида лимфом:

Ходжкинов лимфом

Тази форма на лимфом се среща рядко при деца под 5 годишна възраст. Неговото протичане и основни симптоми не се различават особено при деца и възрастни.

Неходжкинов лимфом

Той е по-често срещаният от двата вида в детска възраст. Неходжкиновият лимфом при деца има склонност да се разраства бързо, затова и лечението трябва да бъде започнато много бързо след откриване на заболяването. За щастие децата реагират по-добре и по-бързо на лечението при неходжкинов лимфом, отколкото възрастните.

По-честите симптоми и при двата вида лимфом са: подуване на лимфните възли, загуба на тегло, често изпотяване, покачване на температурата и лесна уморяемост.

Последни публикации