Начало Детско здраве Видове шарки – дребна шарка, варицела, рубеола

Видове шарки – дребна шарка, варицела, рубеола

видове шарки
видове шарки

Шарките са остри инфекциозни заболявания, които се характеризират с появата на обрив по кожата и лигавиците. Боледуват главно малките деца, но възрастните също могат да се разболеят.

Рубеола

Рубеолата се причинява от РНК вирус, който се разпространява главно по въздушно-капков път чрез секрети от назофаринкса.

Инфекцията често протича, леко, безсимптомно. Инкубационният период е средно 16-17 дни. Може да се наблюдава продромален период – 1-2 дни има повишена температура, отпадналост, слабост, главоболие, хрема, конюнктивит. По-често обаче при децата първата изява на болестта е появата на обрив – розово-червени петънца, които първо се появяват по кожата на лицето и зад ушите, а след няколко часа обхващат цялото тяло. Обривът се задържа 2-3 дни и изчезва без да остават петна. Други симптоми са откриването на червени петънца (петна на Форшхаймер) по мекото небце, увеличаване на задушните и шийните лимфни възли. Заболяването протича благоприятно и болните оздравяват за 3-4 дни. Рядко са възможни усложнения – болки в ставите, понижаване на тромбоцитите, менингит, енцефалит и др.

Вирусът на рубеола може да се предаде трансплацентарлно и да зарази плода. Развива се вродена рубеола, чиито прояви са по-тежки ако инфектирането е станало през първите 10 седмици от бременността. Може да се наблюдава: аборт, глухота, катаракта, сърдечни дефекти, анемия, увеличен черен дроб и др.

Морбили (дребна шарка)

Дребната шарка се причинява от РНК вирус от род Morbillivurus. Заразяването става по въздушно-капков път чрез секрети от конюнктивите и горните дихателни пътища на болен. Инкубационният период най-често е 10-14 дни, след който следва продромален период. Той продължава 4-5 дни и се характеризира с повишаване на температурата, хрема, сълзотечение, зачервени конюнктиви, подути клепачи, малки, бели петънца (петна на Филатов) по лигавицата на бузите. Следва обривният период – появяват се ситни розово-червени пъпчици първо зад ушите, след това по лицето, шията, а до 1-2 дни по крайниците и трупа. След около 5 дни обривът започва да избледнява като остават петна. Рядко при морбили се наблюдават усложнения, например среден отит, ларингит, пневмония, плеврит и др.

Срещу морбили, рубеола и паротит се използва жива атенюирана ваксина. Първата доза се поставя на 13-месечна възраст, а реваксинация се прави на 12-годишна възраст.

Варицела (лещенка)

Варицелата се причинява от Варицела-Зостер вирус, който е ДНК вирус. Заразяването става по въздушно-капков път чрез назофарингеални секрети. Инкубационният период е 2-3 седмици. При по-големите деца може да има продромален период с лека хрема, болки в гърлото. По-често при малките деца заболяването започва направо с появата на характерен, сърбящ обрив по цялото тяло. Първоначално обливът представлява малки червени петънца, които бързо се превръщат във възелчета. До два дни се изпълват с бистра течност, формират се мехурчета (везикули). След още два дни обривът завяхва и се образуват кафяви корички. Обривът се появява на тласъци, поради което в една област може да има обривни единици в различен стадий.

При деца с отслабена имунна защита, при бременни заболяването може да протече по-тежко и да доведе до някои усложнения – ларингит, бронхит, пневмония, кожни инфекции и др.

Скарлатина

Скарлатината е стрептококова инфекия, която протича с обрив и тонзилит. Заразяването става главно по въздушно-капков път. Инкубационният период е кратък (2-4 дни). Заболяването започва с повишаване на температурата, силна болка в гърлото и повръщане. Появява се ситен, яркочервен обрив по трупа, крайниците, ингвиналните гънки, шията. Други симптоми са: зачервено гърло, ярко червен език, зачервени бузи. След 6 до 9 дни симптомите затихват. Обривът изчезва, като се наблюдава характерно залющване по дланите и стъпалата, както и по кожата на тялото. При скарлатина се провежда антибиотично лечение с пеницилин.

Вариола

Благодарение на успешната ваксинация, нови случаи на едра шарка не са регистрирани от 1980 година и болестта се счита за изкоренена.

Прочетете за:
Рубеола
Варицела
Морбили