Начало / Детско здраве / Вулвовагинит в детска възраст

Вулвовагинит в детска възраст

фев. 13, 2017

вулвовагинит

Вулвовагинитът представлява инфекция на външните полови органи и вагината при жените. Въпреки, че повечето хора свързват това състояние със сексуална активност, то е често срещано и при момичета, които все още не са навлезли в пубертета. Преди този период момичетата имат много оскъдно окосмяване в гениталната област, което да пречи на навлизането на бактериите и да ги пази от инфекции. Дори задържането на някакъв най-обикновен предмет, като например малко парченце тоалетна хартия може да раздразни нежната кожа и да предизвика възпаление.

За разлика от възрастните жени при момичетата, които все още не са навлезли в пубертета нивата на хормона естроген, който има протективни функции по отношение на вагината са ниски. Освен това рН на вагината при малки момичета е по-високо, което създава идеални условия за размножаване на бактерии.

Какви са симптомите при вулвовагинит?

Преди дъщеря ви да се оплаче, че нещо я боли може да забележите, че по-често разчесва слабините си или върви по начин, по който може да ви подскаже, че изпитва някакъв дискомфорт. Тя самата ще ви сподели, че има оплаквания от болка в слабините, защото вулвата се зачервява и раздразва много силно, което е съпроводено с неприятна, пареща болка. При оглед на външните полови органи ще забележите, че те са силно зачервени и подути.

В някои случаи е възможно да има и секреция от вагината. Секретът най-често е с жълтеникав или зеленикав цвят и има неприятен мирис. В много редки случаи секрецията може да бъде кръвениста.

Дъщеря ви може да ви сподели, че изпитва парене при уриниране. Причината за това не е някакъв уринарен проблем а контакта между урината и раздразнената кожа, което е съпроводено с парене и болка.

Какви са причините за вулвовагинит?

Някои от по-честите причини за вулвовагинит в детска възраст са:

Бактериален дисбаланс

В здравата вагина живеят хиляди бактерии, които не причиняват някакво заболяване. Ако обаче балансът се наруши поради някаква причина, като например нарастването на количеството на някои бактерии за сметка на други, това може да доведе до вулвовагинит.

Точната причина за прекаленото нарастване на някои бактерии невинаги е ясна, но тя може да се дължи на скорошен прием на антибиотици например.

Лоша хигиена

Някои момичета понякога не успяват да забършат интимните си части правилно след използване на тоалетната и това може да стане причина за замърсяване на вагината с бактерии, които се намират в областта на ануса.

Чужди обекти

Както се спомена по-рано и най-малките обекти, като парче тоалетна хартия в областта на вагината може да раздразни кожата и да стане причина за вулвовагинит.

Външни дразнители

При по-горещо време и ако дъщеря ви носи по-стегнато бельо от изкуствена материя е възможно кожата на вулвата да се раздразни и възпали. Някои сапуни и душ-гелове също могат да раздразнят кожата.

Какво е лечението?

Ако се установи, че причината за вулвовагинита е бактериална ще се наложи дъщеря ви да приема антибиотици. Баните със смрадлика и лайка могат да помогнат за облекчаване на болката и зачервяването. Важно е да пазите кожата от допълнително раздразнение. Докато вулвовагинитът отшуми се препоръчва интимните части да се измиват само с хладка вода и след това да се подсушават добре, за да се намали риска от допълнителна инфекция.