Начало / Детско здраве / Гърчове при деца

Гърчове при деца

юни 29, 2018

гърчове при деца

Гърчовете представляват неконтролируеми конвулсии или мускулни съкращения, дължащи се на абнормни електрически сигнали, които временно прекъсват нормалната електрическа мозъчна функция.

Могат да се наблюдават различни видове гърчове при децата. В зависимост от това дали е засегнат целия мозък или само определена част от него се различават две основни групи гърчове: генерализирани и фокални (парциални).

Фокални гърчове (парциални гърчове) при деца

Фокалните гърчове, наричани още парциални гърчове се дължат на абнормна електрическа активност в ограничена област на мозъка. Симптомите са различни и зависят от това коя област на мозъка е засегната. Могат да се наблюдават двигателни прояви (странни движения на устните, ръцете), сетивни прояви (усещане на странни миризми или вкусове), вегетативни симптоми (гадене, изпотяване), психични симптоми.

Фокалните гърчове биват:

  • Прости фокални гърчове

Простите фокални гърчове обикновено продължават по-малко от една минута. Обхващат се единични мускули или мускулни групи. Съзнанието не се губи и децата осъзнават, че имат гърч.

  • Сложни фокални гърчове

Сложните фокални гърчове продължават по-малко от три минути. Съзнанието е променено и детето не осъзнава какво се случва. То има странно поведение, например може да бяга безцелно, да крещи, да плаче или да се смее. Когато детето възвърне съзнанието си, може да се чувства уморено и сънливо.

  • Вторично генерализирани гърчове

Това са фокални гърчове, които започват в една област на мозъка, но след това се разпространяват в мозъка и се превръщат в генерализирани гърчове.

Генерализирани гърчове при деца

При генерализираните гърчове патологичната възбуда обхваща едновременно и двете мозъчни хемисфери.

Различават се следните видове генерализирани гърчове:

  • Абсанси (малки припадъци)

Абсансите се характеризират с промяна в съзнанието за няколко секунди. Детето спира да се движи, има фиксиран поглед, а след 5 до 20 секунди, когато припадъка премине продължава със заниманието си, сякаш нищо не се е случило. Абсансите могат да възникнат по няколко пъти през деня. Най-често се наблюдават при деца от 4 до 12 години.

  • Тонично-клонични припадъци (големи припадъци)

Това е най-лесно разпознаваемата форма на гърч. Започва със загуба на съзнанието. Детето внезапно извиква и пада на земята. Последователно следват тонична фаза (мускулния тонус е повишен) и клонична фаза (има резки съкращения на мускулите сгъвачи и разгъвачи).

  • Миоклонични гърчове

Миоклоничните гърчове представляват рязко съкращение на мускулите на крайниците или трупа. Обикновено продължават по-малко от 5 секунди. Може да има загуба на съзнанието.

  • Атонични гърчове

При атоничен гърч детето внезапно загубва съзнание, мускулния тонус рязко се понижава и то пада на земята. Продължава само няколко секунди, след което детето възвръща съзнанието си.

Някои особени видове гърчове при деца са:

  • Фебрилен гърч

Най-често фебрилен гърч се наблюдава при деца от 6- месечна до 5-годишна възраст по време на остро инфекциозно заболяване с повишаване на температурата над 38 ºС. Фебрилният гърч, който продължава до 15 минути се нарича прост, докато този, който продължава над 15 минути и след преминаването му има неврологична симптоматика се означава като усложнен фебрилен гърч.

  • Инфантилни спазми

Срещат се рядко при кърмачета до 6-месечна възраст. Най-често възникват при заспиване или събуждане. Бебето може да има поредица от няколко спазми с бързо, внезапно движение на главата, ръцете, краката.

  • Гърчове при новородено (неонатални гърчове)

Неонаталните гърчове могат да бъдат фини, тонични, клонични, рядко миоклонични. Клинично се проявяват като: повтарящо се мигане, движения с езика, устата, фиксиран поглед. Причини за гърчове при новородени са например: хипогликемия, инфекции (менингит, енцефалит), вътречерепни кръвоизливи, електролитни нарушения и др.

Прочетете за:
Гърч
Епилептичен гърч – от какво може да се провокира
Фебрилен гърч при деца – какво да правите?