Начало / Детско здраве / Как да помогнете на детето си да отслабне?

Как да помогнете на детето си да отслабне?

дек. 6, 2018

помогнете на детето си да отслабне

В днешно време расте броят на децата с наднормено тегло и ако не се предприемат мерки на време се смята, че 80% от тях ще продължат да страдат от този проблем и след навлизане в зряла възраст. Това разбира се увеличава риска от много сериозни здравословни усложнения, като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет и сънна апнея. Освен това наднорменото тегло влияе негативно и върху самочувствието на детето.

Децата, както и всички останали се нуждаят от определено количество калории за покриване на базовите нужди на организма. За деца на възраст между 7 и 10 години са нужни около 2,000 калории, 2500 калории между 10 и 14 години и 3,000 калории между 15 и 18 годишна възраст. Това са средни стойности, които могат да варират при някои деца с по-бърз или по-бавен метаболизъм например.

Ако дете приема повече от нужните дневни калории и това не е съпроводено с някаква физическа активност то тогава излишните калории ще се натрупат под формата на мазнини.

При децата с наднормено тегло първото и най-важно, което трябва да се направи е да се спре наддаването на допълнителни килограми. Това може да позволи на детето част от излишните килограми да бъдат компенсирани с израстването на ръст.

Родителите трябва да бъдат активни участници в начинанието на детето да постигне здравословно тегло.

Ето и някои съвети как може да помогнете на детето си да свали излишните килограми:

Поставяйте достижими цели

Както и при възрастните и при децата целите, които се поставят по отношение на килограмите трябва да бъдат достижими и не прекалено амбициозни, за да не се обезкуражи детето. Достатъчно е детето да сваля 0,5 до 2 килограма месечно. Повечето диетолози се фокусират повече върху това да не се качват повече килограми, отколкото върху свалянето на излишните.

Водене на дневник на храненията

Може да работите с детето си върху воденето на дневник на ежедневните хранения. Освен количеството на консумираната храна детето може да си записва и къде се е хранило и с какво и така може да откриете фактори, които допринасят за това детето да приема повече от нужното количество храна.

Открийте правилната мотивация

За да свали нужните килограми на детето ви е нужна мотивация и добър пример у дома. За да се чувства уверено и мотивирано е нужно вие да го стимулирате като му дадете личен пример. Старайте се да приготвяте здравословни ястия у дома. Тренирайте заедно с него, за да му покажете, че физическите натоварвания могат да бъдат забавни, когато сте заедно.

Модифициране на вредни навици

Нужно е да работите върху някои навици, които е много вероятно да допринасят за наднорменото тегло на вашето дете. Такива са например гледане на телевизия повече от 2 часа дневно. Много често гледането на телевизия за по-дълго време е съпроводено и с похапване на някои вредни храни.

Друг навик, който трябва да се постараете да изградите у детето си е редовното хранене. Децата често правят грешката на възрастните да пропускат някое храна и да си наваксат пропуснатите калории на следващото хранене, което е изключително погрешно. Препоръчително е детето да има три основни хранения с две по-малки междинни хранения между тях.

Стимулирайте физическата активност

Неделима част от процеса на отслабване е физическата активност. Опитайте се да откриете какъв спорт харесва детето ви и го стимулирайте по-често да го практикува. Допълнително може да тренирате заедно, да се разхождате или да карате колело.