Начало / Детско здраве / Как да помогнем на детето да повиши самочувствието си?

Как да помогнем на детето да повиши самочувствието си?

дек. 13, 2017

самочувствие

Голяма част от родителите може би не си дават сметка, че те могат да окажат силно влияние върху самочувствието на детето и изграждането му в независим и вярващ в способностите си човек. Вие служите за пример на вашето дете и действията и думите ви към него ще му дадат насоки как да се справя в живота. За правилното развитие на детето е по-важно не да му купувате най-хубавите играчки, а да му помогнете да изгради позитивна представа за себе си.

Как да помогнете на детето да повиши самочувствието си?

Може да постигнете това с някои простички методи:

Дайте му възможност да взима само решения

Много родители правят грешката да мислят и решават вместо децата си. За да стане детето самостоятелно и уверено в себе си, то трябва да се научи да прави своите избори. Може да започнете с някои по-простички ситуации, като давате избор на детето между две закуски или дрешки за разходка, от които да избере. С взимането на такива решения детето ще се подготви за по-трудните избори, които му предстоят с израстването и ще се научи, че носи отговорност за своите решения.

Насърчавайте детето в правилните моменти

Родителите имат склонност да виждат децата си в перфектна светлина и да ги хвалят дори и когато това не е нужно. С това си действие може да навредите на детето и да го накарате да се съмнява във вашата искреност.

Представете си следната хипотетична ситуация: Детето ви играе в детски футболен отбор, но в този ден не се справя толкова добре и не успява да отбележи гол. Повечето родители биха казали на детето си, че се е справило отлично въпреки всичко. Вместо това по-добре бъдете искрени и му кажете: “Знам, че днес не се представи толкова добре, но всеки от нас има дни, когато не е в най-добрата си форма. Горд съм с теб, че въпреки това не се отказа и игра отдадено до края на мача“.

Оставете го да поема малки рискове

За да се чувства уверено, детето трябва да се научи да преодолява предизвикателства само. Това означава да не се втурвате да правите всичко вместо детето, когато забележите, че то среща някакви затруднения. Ако видите например, че се опитва да се обуе само го оставете за известно време и едва когато видите, че не може да се справи само му помогнете и му обяснете как да го направи следващият път.

Научете го да се учи от провалите си

Децата могат много да се разстроят, ако се опитат да направят нещо и то не стане от първият път. Вие сте тези, които трябва да ги научите, че дори и нещо да не стане отведнъж, това не значи, че са се провалили. Всеки един опит, дори и неуспешен ни помага да се учим и да бъдем по-добри в бъдеще.

Позволете му да помага в домакинската работа

За да се чувства уверено едно дете то трябва да се научи да поема отговорности. Може да му помогнете в тази насока като му делегирате някоя дейност у дома. Например може да му кажете, че вече ще е отговорно за слагането на приборите на масата преди хранене.

Научете го да изпълнява задачите докрай

Когато детето ви се е заело да върши нещо го окуражете да не се отказва по средата, ако му е омръзнало. То трябва да знае, че нещата трябва да се довършват докрай и невинаги това е свързано с удоволствие от процеса.