Начало / Детско здраве / Как да познаете, че детето ви е обект на тормоз?

Как да познаете, че детето ви е обект на тормоз?

сеп. 26, 2016

тормоз

Почти няма дете, което да не е било обект на подигравки в училище в някакъв етап от своето развитие. За съжаление в днешно време това става все по-голям проблем и много деца стават обект на системен физически или психически тормоз от страна на своите връстници. Повечето деца дълго крият от родителите си своите проблеми в училище и това може да доведе до по-сериозни проблеми в бъдеще за детето, като депресия, социална изолация, физическо самонараняване, развитие на някакъв вид пристрастеност и в най-краен случай дори и самоубийство. Има някои признаци с помощта, на които да разпознаете дали вашето дете е жертва на тормоз. Някои от тях са:

Необясними наранявания

Децата много често се опитват да скрият белезите от тормоза, но физическия тормоз е съпроводен с физически травми, които понякога те не могат да скрият от своите родители. Наблюдавайте детето и следете за появата на необясними синини и одрасквания по тялото. Понякога тези наранявания може да са напълно нормални в резултат на спорт или друга физическа активност, но ако те се появяват непрекъснато, тогава поговорете с детето си.

Промени в апетита

Ако синът ви тинейджър внезапно загуби апетита си или пък е много гладен всеки път, когато се прибере от училище това може да е сигнал за проблем. Липсата на апетит може да е признак за депресия или социална изолация.

В другият случай, когато изпращате детето с обяд за училище, а то се прибира много гладно, това може да значи, че някой го тормози и му взима обяда или джобните пари.

Често разболяване и пропускане на училище

В едно проучване проведено наскоро 5% от учениците на възраст между 12 и 18 години признават, че са се правели на болни, за да избегнат тормоза от друго дете в училище. Ако забележите, че детето ви често се оплаква, че е болно и не му се ходи на училище се замислете дали няма някаква друга причина за това.

Липса на лични вещи

Тормозът е не само физически, но и психически. Децата, които са били обект на тормоз признават, че често в училище са били заплашвани от по-големите ученици, които често са и крадяли техни лични вещи, като портмоне или телефон например.

Понижаване на успеха в училище

Ако детето ви, което досега се е представяло много добре в училище изведнъж понижи успеха си това най-често е признак, че нещо го тревожи. За децата, подложени на тормоз от съученици е характерна загубата на интерес към дейности, които преди са им доставяли удоволствие.

Децата признават, че нямат желание да ходят на училище, защото не се чувстват защитени там. Всички тези негативни ефекти на тормоза могат да окажат влияние на бъдещото развитие на детето и то да развие депресия, да не успее да завърши училище с добър успех и много други.

Самонараняване

Децата, обект на тормоз имат склонност да се самонараняват поради чувство на безполезност. Това е много опасно и може да се стигне дори до опити за самоубийство. Затова е изключително важно родителите да наблюдават децата си за признаци на депресия и да говорят с тях за това какво се случва в училище.