Начало / Детско здраве / Защо е важно малките деца да спазват режим за лягане вечер?

Защо е важно малките деца да спазват режим за лягане вечер?

апр. 27, 2017

лягане

Спазването на дневен режим при малките деца намалява риска от затлъстяване в по-късна възраст, показва ново проучване.

Режимът на хранене и сън, както и ограничаването на времето прекарано пред телевизора или компютъра, допринасят за доброто развитие на децата в предучилищна възраст и намаляват вероятността да страдат от затлъстяване в тийнейджърска възраст.

Екип от американски и британски учени са изследвали как тези три ежедневни навика при три годишни деца повлияват тяхното развитие до навършване на 11 години.

Проучването е обхванало на 10000 деца, родени в началото на века и е продължило повече от едно десетилетие.

Учените са установили, че когато децата са били на 3 годишна възраст, 41 % от тях винаги са заспивали вечер в едно и също време. 47 % са имали режим на хранене и 23 % са гледали телевизия или са играли на компютър под 1 час дневно. Когато тези деца са навършили 11 години само 6 % от тях са страдали от затлъстяване.

Рискът от затлъстяване е бил почти два пъти по-висок при децата, които не са имали постоянен час за лягане вечер.

Установено било също, че децата, които са спазвали дневен режим са контролирали по-добре емоциите си.

Сънят е изключително важен за правилното развитие на децата. Не е напълно изяснено как влияе сънят върху метаболизма, но е налице ясна връзка между затлъстяването и лошия сън. Предишни проучвания са показали, че недоспиването води до повишаване на теглото и до метаболитни заболявания. Известно е, че хората, които работят през нощта и спят през деня имат по-голяма вероятност да бъдат с наднормено тегло.

Това проучване, публикувано в International Journal of Obesity дава възможност по-добре да се разбере как режимът на хранене, сън и игра с компютъра влияе върху здравето на децата.