Начало / Детско здраве / През какви емоции преминава вашият тийнейджър?

През какви емоции преминава вашият тийнейджър?

окт. 13, 2016

тийнейджър

През пубертета в тялото настъпват изключително много промени и често тийнейджърите изпитват смесени чувства към тялото си и стават безкрайно чувствителни относно външния си вид. Затова и те много често сменят емоциите си и от щастие бързо могат да преминат в гняв и дори агресия или да се чувстват депресирани. За родителите е важно да са наясно с този период и да са подготвени в някаква степен за тези промени, за да не се стига до излишни конфликти и неразбирателства. Ето и какво най-често тревожи тийнейджърите по време на пубертета:

Търсене на идентичност

В процеса на израстване и превръщане във възрастен тийнейджърите често се лутат и се опитват да открият своята собствена идентичност. Те искат да открият това, което ги прави уникални. Много често през този период те предпочитат да се оприличават с връстниците си и споделят повече с тях, отколкото с родителите си. Една от най-очевидните причини за това е, че приятелите им минават през почти същото и по-лесно могат да ги разберат и те заедно могат да открият своето място в света. Това от своя страна може да доведе до някои спорове с родителите и емоционално отдалечаване.

Чувство на несигурност

Тъй като все още не са възрастни, а вече не са малки деца, тийнейджърите могат да се чувстват леко несигурни в своите действия. Те по-често започват да мислят за бъдещето, за кариера, за брак и с какви отговорности е свързано всичко това. Това е съвсем ново за тийнейджърите и те често се чувстват несигурни и объркани.

Напрежение и натиск от връстниците

През пубертета момчетата и момичетата започват да стават все по-привързани към своите приятели и да прекарват повече време с тях, отколкото вкъщи дори. Групата приятели много често оформя тяхното мислене и представи и мнението им по доста въпроси се влияе от мнението на останалите в групата. Родителите трябва да са наясно с това и да не се опитват да отделят децата си от приятелите си на всяка цена, но ако видят, че групата не влияе добре на детето им, тогава вече трябва да се намесят.

Объркващи мисли

Пубертетът е труден период, през който момчетата и момичетата, едновременно  искат все още да са деца и да са безгрижни, но заедно с това да бъдат независими. За съжаление постигането на тази цел още е много трудно и те се нуждаят от подкрепа от своите родители. Тези мисли могат да объркат тийнейджърите и да ги накара да се чувстват несигурни.

Чести промени в настроението

Сериозните хормонални промени, които настъпват по време на пубертета са причина за честите промени в настроенията на тийнейджърите. Тези емоционални изблици могат да станат причина за конфликти между тинейджърите и техните родители. Като родители обаче вие трябва да се опитате да разберете, че детето ви преминава през труден период и се нуждае от вашата подкрепа и разбиране.

Откриване на сексуалността

По време на пубертета децата започват да съзряват и сексуално и това е периода, когато те започват да откриват своята сексуалност. Сексът започва все повече да занимава тяхното съзнание. Именно през пубертета момчетата и момичетата започват да се чувстват привлечени от противоположния пол и да започват романтични връзки.