Начало / Детско здраве / Емоционално и психично здраве на вашето дете

Емоционално и психично здраве на вашето дете

фев. 8, 2018

психично здраве на вашето дете

Като родители най-вероятно редовно водите детето си на лекар за профилактични прегледи и имунизации, грижите се то да се храни възможно най-здравословно. Но колко често се замисляте за неговото психично здраве? То е не по-малко важно от физическото развитие.

Приблизително всяко 1 на 5 деца страда от някакво психично разстройство. Ето някои мерки, които може да предприемете, за да се развива максимално добре вашето дете:

Погрижете се за собственото си здраве

Първото, което трябва да направите е да се погрижите за собственото си ментално здраве. Така не само ще научите детето как да се грижи само за себе си, но и ще му създадете здравословни навици.

Ако единият от родителите страда от някакво психично заболяване има много по-голям риск и детето да развие подобно разстройство. Освен това така се увеличава рискът семейната среда да не е напълно здравословна за детето и това да се отрази на неговото психично състояние.

Изградете доверие помежду ви

Здравата връзка между родител и дете влияе много върху неговото здравословно състояние. Опитайте се да изградите такава връзка с детето, че то да може да се чувства спокойно да ви споделя притесненията си и да знае, че може да разчита на вас за разбиране и подкрепа.

Старайте се да посрещате както физическите му, така и емоционалните му нужди. Това означава да се грижите за него, когато е гладно или жадно или когато е тъжно и уплашено.

Бъдете постоянни

Децата обичат да имат семейна среда, която в голяма степен е предвидима. Те имат нужда от правила и ред, за да знаят, че ако нарушат някое от тях ще има последствия.

Преместването в нов град или разводът между родители може да бъде много трудно за преодоляване от детето. Такива преживявания могат да направят детето тревожно, то да се затвори в себе си и да ви е трудно да достигнете до него. Създаването на рутина и придържането към нея могат в някаква степен да помогнат на детето да преодолее по-лесно такива трудни периоди.

Научете го как да се справя със стреса по здравословен начин

Няма как да предпазите детето от ежедневния стрес, на който сме изложени всички. Той е част от живота. Споровете с приятелите, изхвърлянето от отбора по футбол или ниската оценка на някой тест ще се случват на вашето дете от време на време.

Вие сте тези, които трябва да го научите как да се справя в такива трудни моменти. Опитайте се да прецените какво помага на вашето дете в такива моменти. При някои деца воденето на дневник действа много освобождаващо, на други са им нужни разговори с приятели или човек, на когото имат доверие, за да се справят с негативните емоции.

Изградете у детето здравословни навици

Правилното хранене, достатъчния нощен сън и редовните физически упражнения са важни не само за доброто физическо състояние на детето, но и за неговото ментално здраве. Научете го как да се грижи за тялото си. Вие самите може да послужите за добър пример на детето, тъй че е изключително важно вие също да водите здравословен начин на живот.

Изградете положителна самооценка в детето

Старайте се да оценявате положително успехите на детето и да повдигате неговото самочувствие и самооценка. Децата трябва да са наясно със своите силни страни и да вярват в себе си и собствените си способности. Те трябва да знаят, че ако положат достатъчно усилия могат да се справят дори и с предметите в училище, които са им трудни например.

Играйте заедно

Детето, което е здраво физически и ментално има нужда от игри всеки ден. Родителите също имат нужда да изпуснат парата, като поиграят с децата си. Забравете за половин-един час за задълженията, които имате и поиграйте с детето си на любимата му игра. Така не само ще покажете на детето, че то е важно за вас, но и самите вие ще се отпуснете за кратко.

Прочетете за:
Психични заболявания в детска възраст