Начало / Детско здраве / Еритема инфекциозум (петата болест)

Еритема инфекциозум (петата болест)

ное. 25, 2016

Еритема инфекциозум

Еритема инфекциозум или позната още с наименованието „пета болест“ е заболяване, характерно за детската възраст. То се проявява най-често с обрив по лицето, наподобяващ зачервяване на кожата след шамар. Постепенно обривът се разпространява по цялото тяло.

На какво се дължи?

Причинителят на еритема инфекциозум е Парвовирус 19. Вирусът се пренася от човек на човек чрез въздушни капки, които заразените хора отделят при говор, кашляне и кихане.

Инкубационният период, който е нужен, за да се проявят първите симптоми на заболяването е между 1 и 3 седмици, като в това време пациентът е заразен и може да предаде инфекцията на други хора в обкръжението си.

Проучвания са показали, че при 40 до 60% от възрастните хора се установява, че в миналото са се срещали с вируса, макар повече от тях да нямат спомен да са имали някакви симптоми. Поради тази причина учените смятат, че при повечето хора тази вирусна инфекция протича с леки или без никакви симптоми.

Какви са по-честите симптоми?

Еритема инфекциозум започва с покачване на телесната температура, главоболие и грипоподобни симптоми. След 1-2 дни тези симптоми отшумяват и изглежда сякаш заболяването е отминало, докато не се появи обрив.

В началото обривът е по лицето. Бузите са зачервени, а около устните и брадичката е налице бледост. Няколко дни по-късно червенината обхваща цялото тяло. Рядко обривът засяга дланите и стъпалата. При по-малките деца обривът е съпроводен със сърбеж.

При 5% от децата и при възрастните, страдащи от еритема инфекциозум може да се наблюдават отоци  и болки по ставите. Този артрит е по-характерен за женския пол и обикновено е временен и за няколко дни до седмица отшумява.

Бременните жени трябва да избягват контакти с болни от еритема инфекциозум. Вирусът може да повлияе на развитието на плода. Няма регистрирани някакви сериозни увреждания на плода от Парвовирус 19, но според лекарите при 2-19% от бременните жени този вирус може да предизвиква анемия при плода.

Как се поставя диагнозата?

Лекарите диагностицират заболяването на основата на характерния обрив по лицето и тялото. Ако няма наличие на обрив с помощта на някои кръвни изследвания може да се установи, че заболяването се дължи на парвовирус 19.

Какво е лечението?

Еритема инфекциозум е вирусно заболяване и не са нужни антибиотици за справяне с него. В повечето случаи заболяването протича леко и не е необходимо някакво специфично противовирусно лечение. Болните се нуждаят от почивка у дома до стихване на оплакванията.