Начало / Детско здраве / Затлъстяване в детска възраст – до какви усложнения води?

Затлъстяване в детска възраст – до какви усложнения води?

ян. 3, 2018

Затлъстяване

Все повече деца по света в днешно време са с наднормено тегло. Според статистиката почти всяко едно на 4 деца е с този проблем. Много от родителите не осъзнават колко негативно може да се отрази върху здравето на децата им затлъстяването и не предприемат мерки навреме.

Липсата на физическа активност и консумацията на прекалено много калорични храни са едни от основните виновници за затлъстяването. Освен това обаче някои генетични и хормонални фактори също могат да окажат влияние и да направят детето по-податливо към натрупване на излишни килограми.

Осъзнаването на физическите, емоционалните и социалните затруднения, които детето със затлъстяване среща в ежедневието си може да помогне на родителите да осъзнаят колко сериозен е проблема. Това би ги накарало да помогнат на детето си навреме преди да са настъпили дългосрочни здравословно усложнения.

По-често наблюдаваните усложнения в резултат на затлъстяване в детска възраст са:

Високо кръвно налягане

Натрупването на излишни килограми в детска възраст може да доведе до покачване на кръвното налягане. При възрастните този проблем лесно се диагностицира, но при децата това не е толкова просто. Лекарите трябва да използват специални таблици, при които се взима под внимание полът на детето, височината му и измереното кръвно налягане, за да може да се прецени дали то наистина е покачено и е нужно да се предприеме лечение. На този проблем в детска възраст трябва да се обърне внимание навреме, защото иначе може да доведе до някои по-сериозни усложнения, като сърдечна недостатъчност и инсулт.

Ниско самочувствие

Не само физическите здравословни усложнения могат да се отразят негативно върху детето с наднормено тегло. Тези деца много по-често са тормозени и обиждани от своите връстници, което оказва силно влияние върху тяхното психическо състояние.

Това може да доведе до по-ограничени социални способности (социална изолация), тревожност, депресия и дори затруднения при учене. Тези проблеми могат да съпътстват детето и след като то порасне и стане възрастен човек.

Остеоартрит

Според Световната здравна организация (СЗО) скелетно-мускулните разстройства и основно остеоартритът са най-често наблюдаваните здравословни усложнения при децата с наднормено тегло.

Тази форма на артрит е по-различна от ревматоидния артрит, който е автоимунно заболяване, засягащо ставите. Остеоартритът е заболяване, което се дължи на износване на ставите и намаляване на ставната течност, което води до триене между ставните повърхности. Колкото повече са годините, през които детето е с наднормено тегло толкова по-висок е рискът да се увреди хрущялът между ставите и да се появят болки и затруднения при ходене.

Затруднения при дишане

Друг риск за здравето, който се свързва със затлъстяването в детска възраст са астмата и сънната апнея. Голям процент от децата с наднормено тегло страдат и от астма. Освен това излишните килограми могат да пречат и на ефективното дишане по време на сън и след време детето да бъде диагностицирано и със сънна апнея. Ако сънната апнея не се лекува навреме тя може да доведе до сериозно увреждане на сърдечно-съдовата система.

Метаболитни проблеми

25 до 40% от децата с наднормено тегло страдат от метаболитен синдром, който може да доведе до диабет тип 2. Диабетът е хронично заболяване, което след време може да причини сериозни здравословни усложнения, като слепота, увреждане на нервите, бъбречна недостатъчност, загуба на сетивност в долните крайници, ампутация на крайник.