Начало / Детско здраве / С какво е полезна играта навън за здравето на вашето дете?

С какво е полезна играта навън за здравето на вашето дете?

юни 9, 2017

игри

Има много причини, поради които децата трябва да играят навън – от това да изразяват своята креативност до това да разхвърлят и да се цапат без да се притесняват, че някой ще им се скара. Освен, че играта навън е много по-забавна за децата тя носи със себе си и много ползи за тяхното физическото и психическото здраве. Някои от положителните ефекти на играта навън за вашето дете, които могат да ви убедят да прекарвате повече време на въздух са:

Подобрява детското зрение

Според едно експертно проучване, децата които излизат по-често на разходки развиват по-добро зрение и имат по-добра пространствена представа за обектите около тях. В периода между 6 и 13 години според лекарите се увеличават с близо 29% случаите на миопия – късогледство сред децата. Според лекарите, ако детето прекарва един час повече навън рискът от миопия в такава ранна възраст може да бъде значително снижен.

Добро общо здравословно състояние

Играта на чист въздух може да се отрази много благотворно на общото здравословно състояние на детето. Излагането на малко мръсотия, полени и различни насекоми може да подсили имунната му система на и да намали риска от развитие на алергии в бъдеще.

Освен това според учените прекарването на време навън под действието на естествена слънчева светлина може да намали риска от тревожни разстройства при децата и редуцира влиянието на стреса върху техния крехък организъм.

Стимулира креативността

Разходките и игрите навън стимулират креативността на децата. Те имат възможността да приложат своето въображение и да разиграят свой въображаем свят, в който да играят със своите приятелчета. Изобилието от естествени материали  като камъни, пръчки, пясък може да помогне на децата да изразят себе си и да си създават собствени игри.

Развива сетивата на детето

Разходката навън е изключително сензорно преживяване за детето. Когато детето излезе на открито всяко негово сетиво се отключва и активизира. Детето може да чуе птиците, да усети мириса на цветята, да наблюдава движещите се коли и да пипне различни предмети, които няма как да открие вкъщи. Използването на всички сетива едновременно позволява на детето да възприеме света по нов начин и да му предостави опит, който няма как да получи в домашни условия.

Подобрява възможностите за фокусиране

С прекарването на много време вкъщи пред телевизора и компютъра и многото учебни задачи, които имат да вършат децата срещат трудности с фокусирането. Много деца биват поставяни в групата на свръхактивните, а истината е, че повечето от тях просто имат нужда от малко повече време навън, където да изхабят излишната си енергия. Прекарването на време навън позволява на децата да подобрят и способностите си за запаметяване и фокусиране върху учебни дейности с над 20% според експертите.

Развива възможностите за решаване на проблеми

Има много неща, на които децата не могат да се научат от книгите. Едно от тях е самостоятелното разрешаване на проблеми. Игрите навън поставят децата пред нови изпитания и ги карат да търсят решения, което развива техните способности и умения. Всички тези нови умения ще помогнат в бъдеще на децата да се справят с различните предизвикателства, които ще срещат в живота си.