Начало / Детско здраве / Как да научим детето си колко е важно да си мие ръцете?

Как да научим детето си колко е важно да си мие ръцете?

фев. 15, 2016

ръцете

Над 1,5 милиона деца в развиващите се страни умират, в резултат на заболявания, които се коренят в лошите хигиенни навици. Децата са по-податливи на инфекции и добрата хигиена играе ключова роля в поддържането на тяхното добро здравословно състояние. Но децата са си деца и обичат да опознават света чрез ръцете и сетивата си, без да се замислят дали предметите, които докосват са мръсни или не. Тук идва и ролята на родителите, които трябва да ги научат за това колко е важно ръцете им да са чисти и как да мият ръцете си.

Най-лесният начин да научите децата да си мият ръцете е като превърнете процедурата в нещо забавно за тях. За целта осигурете достъп на детето до мивката чрез малка табуретка, на която да се качи, за да може само да пусне водата и да постави ръцете си под мивката. Поставете сапуна в сапунерка обрисувана с любими детски герои, които да привличат вниманието на детето. След това му покажете как вие миете ръцете си и го приканете само да се опита да повтори вашите движения. Като оставите детето само да се справи то ще е много по-заинтригувано и миенето на ръце за него ще бъде забавление, което ще изпълнява с удоволствие.

Поставете в банята специална кърпа само за вашето дете, която също да бъде с негови любими герои или пък в любимия му цвят. Поставете я на височина, на която то да може само да я достига и го научете, че след миенето на ръце следва тяхното подсушаване с кърпа.

За да превърнете миенето на ръце в рутина трябва да миете заедно ръцете си преди и след всяко хранене, след използване на тоалетната или след като се прибирате от разходка. След време детето ви ще свикне и миенето на ръце ще се превърне в навик, който то ще изпълнява всекидневно без дори да се замисля.

Може да се опитате да обясните на детето колко важно е миенето на ръцете като използвате песнички, анимационни филми или книжки, в които се говори за миене на ръце.

Не плашете обаче децата с бактерии и колко опасно е да пипат мръсни предмети, защото малко мръсотия не е опасно, а точно обратното. Учените са доказали, че децата, които си играят с кал например и други мръсни предмети изграждат по-добър имунитет и не боледуват толкова често, защото организма им се среща с различни бактерии, към които изгражда имунитет. Затова позволявайте на детето от време на време да си играе в пясъчника с другите деца, а като се приберете от игра нека да измие грижливо ръцете си.