Начало / Детско здраве / Как се диагностицира болест на Кавазаки?

Как се диагностицира болест на Кавазаки?

юли 31, 2020

диагностицира болест на Кавазаки

Болестта на Кавазаки е системен васкулит. Заболяването се среща рядко, но е важно диагнозата да се постави на време, защото аневризмите на коронарните артерии са потенциално тежко усложнение. Своевременното лечение намалява честотата им.

Заболяването се нарича още мукокутантен лимфонодуларен синдром. Засяга основно деца от 6-месеца до 4-годишна възраст, с пик към края на първата година от живота.

Причината за болестта на Кавазаки остава неясна. Допуска се провокираща роля на парвовирус В19, рикетскии и др. Наблюдават се промени и в клетъчно-медиирания имунитет (имунна реакция, която не включва антитела) – активиране на Т-хелперните клетки, В-лимфоцитите и понижаване на Т-супресорните клетки.

Как се диагностицира болест на Кавазаки?

За поставяне на диагнозата се използват следните методи:

Анамнеза

Диагнозата се поставя основно по клиничните симптоми, за които съобщава майката на детето или самото дете. Класическите симптоми, които насочват към болестта са:

  • температура, продължаваща повече от 5 дни
  • конюнктивит
  • мукозен синдром – зачервени и напукани устни, зачервена лигавица на фаринкса, малинов език
  • изменения по крайниците – червени и оточни длани и ходила, залющване на върха на пръстите (2 седмици след началото на заболяването), трансверзални линии по ноктите на пръстите на ръцете (симптом на Beau – 2-3 месеца от началото на болестта)
  • полиморфен обрив
  • увеличени шийни лимфни възли – обикновено едностранно.

В допълнение към класическите прояви, болните деца са подчертано раздразнителни, с трудно повлияващ се фебрилитет и могат да имат възпаление на белега след ваксинация.

Лабораторни изследвания

Лабораторните изследвания са неспецифични. Възпалителните маркери (CRP, СУЕ, левкоцити) са завишени. Тромбоцитите обикновено се повишават през втората седмица от началото на болестта.

Тестването за вещество, наречено B-тип натриуретичен пептид (BNP), което се освобождава, когато сърцето е подложено на стрес, може да бъде полезно при диагностицирането на болестта на Кавазаки. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се потвърди тази констатация.

Електрокардиограма (ЕКГ)

Електродите са прикрепят към кожата за измерване на електрическите импулси на сърдечната дейност на детето. Болестта на Кавазаки може да причини проблеми със сърдечния ритъм, затова е необходимо да се извърши и това изследване.

Ехокардиография

Този тест използва ултразвукови изображения, за да покаже колко добре работи сърцето и може да помогне за идентифициране на проблеми с коронарните артерии. Те се засягат през първите 6 седмици на заболяването при около 1/3 от болните. Това може да доведе до аневризми, които се установят точно с ехокардиография.

Автор: д-р Николета Кочанова