Начало / Детско здраве / Как се диагностицира варицела?

Как се диагностицира варицела?

сеп. 29, 2020

как се диагностицира варицела

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вирус. Предаването се осъществява по въздушно-капков път, обикновено при тесен контакт с болен. Това е едно от най-заразните заболявания – заразяват се около 90% от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя.

Вирусът циркулира широко в човешкото общество, но повишената заболяемост и епидемичните взривове преобладават през студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5 до 9 годишна възраст, които представляват около половината от случаите.

Как се диагностицира варицела?

За поставяне на диагнозата варицела се използват следните методи:

Анамнеза и физикален преглед

Пациентите съобщават за контакт с болен от варицела или болен от херпес зостер. Основната проява на заболяването, която е видима, както за болния, така и за лекаря – това е обрива. Той се локализира по цялото тяло. В по-голямата част от случаите започва от главата и бързо се разпространява по тялото и ръцете, а последно-по краката. Задължително се намира в окосмената част на главата. Не щади лигавиците – може да се открие по лигавицата на устната кухина, на конюнктивата, в носа, вулвата.

Обривните единици в началото са малки червени петънца-макули, които по-късно се превръщат в леко надигнати макуло-папули. След това се образуват везикули (мехурчета), изпълнени с бистро съдържимо, а на по-късен етап съдържимото става мътно. Накрая обривните единици завяхват и се образуват кафеникави корички.

Обривът при варицела се съпровожда със силен сърбеж. Той има много характерна еволюция: не е едномоментен, а се явява на няколко вълни (тласъци). Характерно е и повишаването на телесната температура, едновременно с появата на обривните елементи.

Тъй като заболяването протича на тласъци, ако болният се прегледа в разгара на болестта може да се забележи, че в една и съща област на тялото или на един и същ кожен участък обривните единици са в различен стадий на развитие: едновременно съществуват новообразувани макули и макуло-папули, по-рано образували се везикули, както и крусти от най-рано появилите се обриви. Това се нарича псевдополиморфизъм на обрива.

Лабораторни изследвания

Кръвната картина няма характерни особености. В началото има левкопения с лимфоцитоза. СУЕ е нормална. При усложнения настъпва левкоцитоза и СУЕ се ускорява.

Полимеразна верижна реакция (PCR)

Полимеразна верижна реакция (PCR) за откриване на варицела-зостер вирус в кожни лезии (везикули, струпеи, макулопапулозни лезии). Най-чувствителният метод за потвърждаване на диагнозата. Други източници като назофарингеален секрет, слюнка, кръв, урина и цереброспинална течност са по-малко склонни да осигурят адекватна проба и често могат да доведат до фалшиво отрицателни резултати.

Серологични методи

Чрез тях се установява нарастване на титъра на антителата срещу варицела-зостер вируса.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Варицела (лещенка)
Херпес зостер
Усложнения при херпес зостер