Начало / Детско здраве / Конюнктивит в детска възраст

Конюнктивит в детска възраст

юли 25, 2018

Конюнктивит в детска възраст

Конюнктивитът или „розово око“, както е известен още е много често срещано и лесно за лечение възпаление на конюнктивата – прозрачната мембрана, която покрива вътрешната част на клепачите и склерата. В резултат на възпалението кръвоносните съдове на окото стават по-видими и затова то изглежда розово. Конюнктивитът е заразно заболяване и може лесно да се предава между децата, докато си играят едно с друго, тъй че трябва да сте много внимателни.

Каква е причината за конюнктивит?

Конюнктивитът е инфекция, която лесно може да се предава между хората. Най-често се дължи на вируси или бактерии, които причиняват обикновените настинки и други леко протичащи инфекции.

Конюнктивит при новородени

Новородените са една от най-рисковите групи при конюнктивит, защото при тях могат да настъпят сериозни усложнения, ако инфекцията не бъде овладяна навреме. Ако по време на бременността жената боледува от полово-предавана болест, при раждането вирусът или бактерият, причинител на заболяването може да попадне в очите на бебето и да предизвика конюнктивит. За да предпазят бебетата именно поради тази причина лекарите накапват антибиотични капки в очите на бебетата веднага след раждането.

Какви са симптомите на конюнктивит в детска възраст?

Освен характерното зачервяване на очите обикновено състоянието е съпроводено с известен дискомфорт. Децата често търкат очите си, които за известно време са по-чувствителни на светлина. В по-редки случаи може да има и подуване на клепачите. Понякога очите може да не са толкова зачервени, но да има отделяне на гноевиден или зеленист секрет от очите.

Как се поставя диагнозата?

Ако мислите, че детето ви може да страда от конюнктивит задължително трябва да се консултирате с лекар. Някои други по-опасни заболявания могат да предизвикат оплаквания, подобни на тези при конюнктивит, затова и прегледът от специалист е абсолютно задължителен.

Какво е лечението?

Конюнктивитът, при който причинителят е вирус обикновено отзвучава от само себе си. При бактериалният конюнктивит се налага лечение с антибиотични капки. За родителите понякога е трудно да поставят капки за очи няколко пъти дневно на децата си. Старайте се да накапвате капките във вътрешния ъгъл на окото. Ако не успявате да се справите с капките може да помолите лекуващият ви лекар да изпише антибиотичен крем за очи.

Освен лечението с капки може да облекчите оплакванията на детето като няколко пъти дневно почиствате очите му със затоплена влажна памучна кърпичка. Така може и да премахнете натрупания секрет, които може да засъхне в ъглите на очите.

Как може да предпазите детето си от конюнктивит?

Конюнктивитът е заразно заболяване, затова и най-добрият начин да го предпазите е да го научите да си мие ръцете след игра. Обяснете му още, че не трябва да споделя с други деца лични свои вещи, като кърпи например.

Прочетете за:
Конюнктивит – видове
Алергичен конюнктивит
Бактериален конюнктивит
Вирусен конюнктивит