Начало / Детско здраве / Менингит в детска възраст

Менингит в детска възраст

юни 29, 2016

менингит

Менингитът е заболяване, при което има възпаление на обвивките, които покриват главния и гръбначния мозък. Той има няколко разновидности, от които бактериалния менингит протича най-тежко и с най-много усложнения. Нужно е бързо и адекватно лечение на това заболяване.

Възпалението на менингите най-често е резултат от бактериална или вирусна инфекция. В по-редки случаи менингит може да възникне в резултат на раково заболяване, при някои автоимунни заболявания или при гъбична инфекция.

Най-голям брой на заболели от менингит се наблюдава сред малките деца под 3 годишна възраст. Когато децата бъдат изложени на действието на инфекциозни причинители или страдат от подлежащи имунни заболявания рискът от менингит е най-висок.

Какви са причините за менингит в детска възраст?

Най-голям процент от случаите на менингит в детска възраст се дължат на бактериална или вирусна инфекция. Обикновено вирусният менингит протича по-леко и рядко води до сериозни усложнения на здравето на децата.

В повечето случаи менингитът се развива като усложнение на инфекция в кръвообращението на детето. Обикновено мозъкът е предпазен от инфекция чрез така наречената кръвно-мозъчна бариера, но когато тя бъде компроментирана инфекциозните причинители могат да навлязат и да инфектират мозъчните обвивки.

Менингит може да настъпи и при разпространение на инфекция в близост до мозъка, като например възпаление на ухото или синусите.

Какви са симптомите?

При децата симптомите на менингит не винаги са толкова лесни за отграничаване. Това се дължи на факта, че в толкова ранна възраст децата все още не могат ясно да обяснят къде и какво ги боли. Затова и родителите и лекарите трябва да обръщат внимание на общото здравословно състояние на детето и всяка една промяна в него. По-честите симптоми на менингит, които се наблюдават в детска възраст са:

  • намален прием на течности и лошо хранене
  • летаргия
  • повръщане
  • вдървяване в областта на врата
  • повишена температура
  • лесна раздразнителност
  • гърчове
  • изпъкване на фонтанелата при деца под 1 годишна възраст.

Как се поставя диагнозата и какво е лечението?

При пристигане на детето в лекарския кабинет трябва да бъде преценено общото му състояние и да се потърси фокуса на инфекцията. Ако има съмнение за менингит могат да бъдат извършени някои допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата:

  • лумбална пункция – при това изследване се взима малко количество гръбначно-мозъчна течност за лабораторно и микробиологично изследване
  • скенер за отхвърляне на други възможни диагнози.

Тъй като менингитът може да бъде животозастрашаващо заболяване лекарите препоръчват лечение да бъде започнато още преди да бъде установен причинителят на инфекцията, за да се предпази детето от възможни усложнения. Задължително е включването на система за овладяване на дехидратацията и поддържане на кръвното налягане. В началото се започва курс с широкоспектърни антибиотици, а след установяване на причинителя, ако той е бактерий се избира най-подходящия антибиотик.

Прочетете за:
Бактериален менингит
Вирусен менингит
Менингококов менингит