Начало / Детско здраве / Обрив при малки деца – част 1

Обрив при малки деца – част 1

окт. 27, 2016

обрив при деца

Появата на обрив при малки деца може да се дължи на множество причини, като например – инфекция, алергична реакция, контакт с различни иританти, прием на някои лекарства.

Много често обривите изчезват от само себе си и не се налага специфично лечение. Понякога обаче обривът може да бъде симптом на сериозно заболяване. Ето защо при поява на обрив при малки деца е добре родителите да се консултират с педиатър.

При кои заболявания се наблюдава обрив при малки деца?

Ето някои заболявания, при които може да има обрив по кожата на детето са:

Варицела

Варицелата е инфекциозно заболяване, което се причинява от Varicella-Zoster Virus. Протича с характерен обрив по лицето и тялото. Първоначално се появяват малки червени петънца с големина на лещено зърно. След няколко часа те се превръщат в мехурчета (везикули), изпълнени с бистра течност. По-късно съдържимото потъмнява и обривът започва да завяхва. Образуват се корички, които отпадат.

Рубеола

Рубеолата е вирусна инфекция, която често протича леко и без симптоми. Може да има фебрилитет, кашлица, увеличени лимфни възли в областта на шията и главата. Често обривът е първата проява на заболяването. Откриват се малки червени петънца по лицето, зад ушите, по лигавицата на мекото небце, като в следващите часове обривът се разпространява по цялото тяло. След 1 до 5 дни обривът изчезва.

Морбили (дребна шарка)

Морбили е остра вирусна инфекция, която засяга главно деца на възраст между 2 и 10 години. Протича с повишена температура, безапетитие, хрема, кашлица. Към 4-ия ден се появява ситен обрив – розово-червени петънца, които избледняват при натиск. Обривът първо възниква зад ушите, като в следващите часове обхваща лицето и шията. По-късно се появява по трупа и крайниците. По дланите и стъпалата липсва обрив. След 5-6 дни обривът започва да избледнява.

Скарлатина

Скарлатината е стрептококова инфекция, която засяга най-често деца от 1 до 9 години. Симптомите на заболяването са силно зачервено гърло (гнойна ангина), висока температура, червен език и дребно-петнист обрив. Появяват се малки, яркочервени петънца предимно в участъци, където кожата е по-нежна – шията, подмишничната област, сгъвните повърхности на горните крайници, ингвиналната област. След 6 до 9 дни температурата се понижава и обривът изчезва. По-късно настъпва люспесто белене на кожата особено по пръстите на ръцете и краката.

Инфекциозна мононуклеоза („болест на целувката“)

Инфекциозната мононуклеоза се причинява от Епщайн-Бар вируса, като заразяването става чрез инфектирана слюнка. Наблюдават се следните симптоми: повишена температура, възпалено гърло, подпухнало и бледо лице, увеличени лимфни възли. Появява се неспецифичен обрив по тялото.

Розеола (шестата болест)

Розеолата е херпесна инфекция, която засяга малки деца. Протича с много висока температура за три до пет дни. След като температурата спадне се появява характерен обрив – малки розови петънца по гърдите и гърба. Обривът изчезва до няколко дни.

Еритема инфекциозум (петата болест)

Еритема инфекциозум (erythema infectiosum) възниква след инфектиране с човешкия парвовирус В19. Среща се най-често при деца на възраст между 4 и 12 години. Започва с грипоподобни симптоми  – повишена температура, болки в ставите, главоболие. След една седмица се появява характерен червен обрив по бузите на детето, който наподобява следа от плесница. Възможно е обривът да се разпространи към горните крайници и гръдния кош. След 7 – 10 дни обривът изчезва.

Болест „ръка-крак-уста“

Най-често болестта „ръка-крак-уста“ се дължи на инфектиране с вируса коксаки А16. Боледуват предимно малки деца. Появяват се малки мехурчета в устата, по дланите и стъпалата на детето. Заболяването продължава около 10 дни.

Прочетете за:
Обрив при деца – част 2