Начало / Детско здраве / Обрив при деца – част 2

Обрив при деца – част 2

ное. 9, 2016

обрив деца

Обрив при деца – част 1

Други заболявания, които протичат с появата на обрив при деца са:

Уртикария

Това е най-честият алергичен обрив. Той е съпроводен със силен сърбеж и поява на папули – леко надигнати зачервени образувания над кожата, които най-често имат овална форма и блед център. Уртикария може да настъпи в резултат на алергия към медикаменти, храни, вирусни инфекции или ухапване от насекоми. В повечето случаи обривът отзвучава за 3-4 дни. Може да облекчите оплакванията на детето с антихистаминови кремове.

Импетиго

Импетиго може да възникне на всяко едно място от тялото, на което има нарушаване на целостта на кожата. Обривът възниква при разчесване или раздразнение на кожата и последващото й инфектиране със бактерии от род Стафилококус или Стептококус. Образуват се мехурчета върху зачервена основа, те се пукат и съдържимото им изсъхва като се формират жълтеникави корички. Най-често обривът се разполага около носа, устата и по крайниците. Импетигото може да бъде съпроводено с повишаване на температурата и увеличаване на лимфни възли най-често в областта на шията или лицето.

Ако детето допълнително разчесва кожата може да разнесе бактериите и в други части на тялото и да се появят нови мехурчета. Обикновено импетигото се лекува с прилагане на антибиотични кремове върху засегнатите места.

Гъбични инфекции

Гъбичните инфекции (тинеа) се причиняват от три вида гъбички: Трихофитон, Микроспорум и Епидермофитон. Най-често този вид инфекция се наблюдава по скалпа, ноктите, лицето, ингвиналните гънки. Тинеа инфекциите могат да се проявят с овални лезии, при които кожата в центъра изглежда нормална, а краищата са леко надигнати, люспести и сърбящи. Може да има обезкосмени полета или задебелени нокти с жълтеникави петна в зависимост от локализацията на инфекцията.

Кандида инфекциите са по-често срещани в кърмаческа възраст и засягат устата на бебето или дупето (подсичане).

Молускум контагиозум

Молускум контагиозум е вирусно заболяване на кожата, което се среща най-често при деца на възраст между 2 и 5 години. Появяват се малки, розови, бели или сивкави възелчета с хлътване в средата. При изтискване на молуска се отделя кашава материя. Възелчетата могат да бъдат единични или многобройни по цялото тяло.

Краста

Крастата е кожна инфекция, която се причинява от паразитен акар. Кърлежът навлиза в кожата след контакт с друг човек, болен от краста. Между пръстите на ръцете, по китките, корема, седалището се появява неспецифичен обрив – възелчета, мехурчета или ерозии. При оглед на кожата може да се видят характерни кожни ходове – каналчета по повърхността на кожата с черна точка в края, която представлява самия акар. Крастата е съпроводена със силен нощен сърбеж. Това заболяване е силно заразно, затова е нужно бързо започване на лечение.

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит е алергично кожно заболяване причината, за което е неизяснена. Отключващи фактори могат да бъдат: храни, медикаменти, стрес, домашен прах и др. При децата над 3 годишна възраст се откриват сърбящи възелчета предимно в телесните гънки – лакътни, задколенни гънки, шия, китки. В повечето случаи симптомите на заболяването изчезват до пубертета.

Контактен дерматит (екзема)

Контактният дерматит представлява възпаление на кожата, което може да се дължи на множество фактори: различни химични вещества, растения, насекоми и др. В мястото на контакт с причинителя кожата е зачервена, оточна, може да има мехурчета, сърбеж.