Начало / Детско здраве / Опозиционно предизвикателно разстройство – симптоми

Опозиционно предизвикателно разстройство – симптоми

юни 6, 2019

опозиционно предизвикателно разстройство

Дори и най-доброто дете понякога може да има трудни моменти и да бъде предизвикателство да се справите с него. Но ако вашето дете или тинейджър често има епизоди на гняв, лесна раздразнителност, спори с вас и ви противоречи е възможно да страда от опозиционно предизвикателно разстройство.

Това е вид поведенческо разстройство. То по-често бива диагностицирано в детска възраст. Децата, страдащи от опозиционно поведенческо разстройство са некооперативни и враждебно настроени към родителите, връстниците си, учителите и други.

Симптоми на опозиционно предизвикателно разстройство

Понякога е трудно да се открие разликата между инатливо и емоционално дете и такова с опозиционно предизвикателно разстройство. Нормално е всяко дете да има епизоди на опозиционно поведение през определени етапи от развитието си.

Признаците на опозиционно предизвикателното разстройство започват да се проявяват в предучилищна възраст. Понякога то може да се прояви малко по-късно, но винаги започва преди навлизане в тинейджърска възраст. Промяната в поведението на детето причинява сериозни проблеми у дома и в училише.

За да се постави диагноза опозиционно поведенческо разстройство е нужно да са налице емоционални и поведенчески симптоми с продължителност повече от 6 месеца. По-често наблюдаваните симптоми са:

 • често избухване и проява на агресивно поведение към останалите
 • често спорене с по-възрастни хора (родители, учители)
 • умишлено извършване на действия, които разстройстват близките
 • прехвърляне на вината за собствените грешки към другите
 • проява на отмъстително поведение.

Какви могат да бъдат причините?

Няма точно установена причина, която да причинява опозиционно предизвикателното разстройство. Смята се, че то се дължи на комбинация от наследствени фактори и въздействието на външната среда. Освен това някои рискови фактори могат допълнително да увеличат риска от подобно разстройство. Такива са:

 • темперамент – ако едно дете има характер, при който трудно регулира емоциите си или лесно се разстройва има по-голям риск да страда и от опозиционно предизвикателно разстросйтво.
 • проблеми в семейство – тормоз или отглеждане в дом с много строги или неясни и непостоянни правила.

Какви могат да бъдат последствията от подобно разстройство?

Децата и тийнейджърите, които страдат от опозиционно предизвикателно разстройство могат да срещат затруднения, както у дома и в училище, така и в ситуации, в които изпадат в ежедневието си. На тях им е по-трудно да създават и поддържат приятелства и по-близки отношения с останалите хора.

Опозиционно предизвикателното разстройство може да доведе до следните проблеми:

 • лоши резултати в училище или на работното място
 • антисоциално поведение
 • проблеми с контролиране на импулсите
 • злоупотреба със субстанции
 • депресия и суицидни мисли.

Как може да бъде намален риска от поява на това разстройство?

Няма точно определена формула, която със сигурност може да предотврати появата на опозиционно предизвикателно разстройство. Въпреки това подкрепящата семейна среда и ранно започване на терапия може да помогне на детето да овладее своето състояние, да възстанови самочувствието си и да подобри отношенията си с родителите, учители и връстници.

Прочетете за:
Психопати
Разстройства на личността