Начало / Детско здраве / Очни заболявания при деца

Очни заболявания при деца

апр. 29, 2020

очни заболявания при деца

Има много заболявания, които могат да засегнат зрението на детето. Редовните очни профилактични прегледи още от раждането на детето са изключително важни. Ранното откриване и своевременното започване на лечение на възникнал очен проблем при децата може да има решаващо значение за успеха от лечението.

Ето някои по-чести очни заболявания при деца:

Кривогледство (страбизъм)

Кривогледството се характеризира с отклонение на едната очна ябълка, при което зрителните оси не се пресичат върху фиксирания предмет. В резултат двуочното зрение се нарушава.

Различават се два основни вида кривогледство – съдружно и паралитично.

Съдружното кривогледство е сравнително често заболяване при деца на възраст около 2-3 години. Отключващ фактор за появата му може да бъде стресово или фебрилно състояние. Най-честата причина за този тип кливогледство е далекогледството. Отначало кривогледството може да се появява от време на време, а по-късно да стане постоянно. Може да се отклонява ту едното, ту другото око. Отклонението може да бъде навътре към носа или навън.

Ако не се започне своевременно лечение на кривогледството, повечето деца развиват амблиопия („мързеливо око“).

Лечението на кривогледството включва: изписване на подходящи очила и стимулиране на зрението на по-слабото око чрез закриване на доминантното око. Може да се препоръчат зрителни упражнения. При липса на ефект се извършва оперативно лечение.

„Мързеливо око“ (амблиопия)

Амблиопия („мързеливо око“) е патологично състояние, при което е намалено зрението най-често на едното око, без да има видима причина за това. Нарушена е връзката между мозъка и окото. Мозъкът потиска образа от окото, което е с неясно виждане, а използва образа, получен от по-силното око. В резултат зрителната острота на увреденото („мързеливто“) око се снижава. Амблиопията засяга деца в най-ранна възраст.

Главните причини за амблиопия са кривогледство, голяма разлика в диоптрите на двете очи, птоза на клепача, вродена катаракта, наследственост.

Амблиопията е обратимо състояние ако лечението започне навреме. Здравото око се закрива с превръзка, като целта е да се стимулира функцията на „мързеливото око“.

Запушен слъзен канал

Долният край на носо-слъзния канал по време на вътреутробното развитие е затворен от мембрана, която по време на раждането обикновено е вече отворена и слъзните пътища са проходими. В редки случаи тя може да персистира и да запушва носо-слъзния канал към носната лигавица.

Основният сиптом при запушен слъзен канал на новороденото е появата на сълзене. Често може да има отделяне на слузно-гноен секрет от слъзните точки поради възпаление на слъзната торбичка – развива се дакриоцистит на новороденото. Прилагат се антибиотични капки.

Лечението при запушен слъзен канал се състои в масаж с цел отваряне на мембраната. При липса на ефект се прави сондиране на слъзните пътища, при което мембраната се перфорира.

Конюнктивит

Конюнктивитът представлява възпаление на конюнктивата – лигавицата, която покрива склерата и задната страна на клепачите. Причините за конюнктивит са многобройни – бактерии, вируси, полово предавани инфекции (хламидия, гонорея), алергични конюнктивити.

При новородените може да се развие конюнктивит поради заразяване от родовите пътища на майката (напр. гонококов конюнктивит, паратрахома) или поради запушен слъзен канал.

Конюнктивитът се разпространява много лесно и бързо сред децата. Характерни симптоми са: зачервяване на окото, поява на парене, глождене, сълзене, слепване на миглите сутрин, чувство за чуждо тяло в окото.

При вирусен конюнктивит обикновено не се налага лечение, а при бактериален конюнктивит се прилагат антибиотични капки. При алергичен конюнктивит се прилагат антихистамини.

Други очни проблеми при деца са например:

  • рефрактерни аномалии – късогледство, далекогледство, астигматизъм
  • вродена глаукома
  • вродена катаракта
  • вродена птоза на клепача
  • ретинопатия при недоносени деца
  • травми на очите
  • ретинобластом.

Прочетете за:
Кривогледство (страбизъм)
Видове конюнктивит
Вродена глаукома