Меню

Паническото разстройство е често срещано състояние, което се проявява най-често във възрастта между 15 и 35 години, въпреки че може да се развие във всяка една възраст. Тийнейджърите, страдащи от това заболяване могат да се чувстват безпомощни и да се оплакват от внезапни паник атаки, съпроводени с чувство на страх и дискомфорт. Паник атаката може да продължи от няколко минути до няколко часа.

Паническото разстройство най-често се отключва през по-късните тийнейджърски години до около 30 годишна възраст. То започва с няколко атаки, които бързо отшумяват. При някои деца обаче атаките бързо стават много чести.

Някакво стресово преживяване като развод на родителите или преместване на ново място може да отключи състоянието. Но в повечето случаи паническото разстройство започва без някаква ясна причина.

Какви са по-честите симптоми?

Паник атаката най-често настъпва внезапно. Пациентите съобщават, че някои от по-честите симптоми, от които се оплакват по време на пристъпа са:

Заедно с тези симптоми може да забележите и някои от следните признаци при детето:

  • Непрекъсната напрегнатост и лесно стряскане
  • Трудна концентрация
  • Влошено представяне в училище
  • Трудности със съня и чести кошмари
  • Загуба на интерес към дейности, които преди са му доставяли удоволствие
  • Често оплакване от главоболие или болки в корема.

Как се диагностицира паническото разстройство?

Съдейки по симптомите, които вашият близък или дете има лекарят може да прецени, че той страда от паническо разстройство. Нужно е да се консултирате с психолог или психиатър, който може да ви окаже специализирана и адекватна помощ и подкрепа. Понякога е нужно да бъдат извършени някои изследвания, с помощта на които да бъдат изключени други възможни медицински състояния.

Какво е лечението?

Когнитивната поведенческа терапия може да помогне на пациента да отдиференцира какво предизвиква при него паническите атаки и с помощта на специалист той може да си изгради стратегия как да се справя в такива моменти. Понякога е нужно в терапията да се включат и останалите членове на семейството, за да могат да помогнат на своя близък да се пребори със състоянието и да го преодолее.

Ако симптомите са по-тежки и трудни за овладяване могат да бъдат предписани и медикаменти. Лекарствата могат да намалят честотата и тежестта на атаките и симптомите.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!