Начало / Детско здраве / Парагрип – респираторна инфекция при деца

Парагрип – респираторна инфекция при деца

мар. 25, 2020

парагрип

Парагрип е остра респираторна инфекция, която се причинява от човешките парагрипни вируси (HPIV). Наблюдават се прояви както от страна на горните, така и от долните дихателни пътища – ринофарингит, ларингит, бронхит, пневмония. Боледуват предимно малки деца, но също и възрастни хора, хора с отслабена имунна защита, въпреки че всеки може да бъде заразен.

Какви типове парагрипни вируси има?

Парагрипните вируси се отнасят към семейство Paramyxoviridae. Различават се 4 типа парагрипни вируси:

  • HPIV-1 – той е главната причина за ларингит (псевдокруп) при деца до 5-годишна възраст.
  • HPIV-2 – също причинява ларингит. Среща се предимно през есента, но в по-малка степен от тип 1.
  • HPIV-3 – водещ причинител на бронхиолит и пневмония при малки деца
  • HPIV-4 – причинява леки заболявания на горните дихателни пътища и рядко се свързва с тежки увреди на долните етажи на респираторния тракт.

Как става заразяването с парагрипни вируси?

Заразяването с човешки парагрипни вируси става по въздушно-капков механизъм (при кихане, кашляне, говор) и по контактно-битов път (ако докоснете замърсени предмети с ръце и след това докоснете устата или носа си). Единствен източник на зараза е болният човек.

Инкубационният период е между 2 и 6 дни. Болните се освобождават от вируса за около 10 дни от началото на заболяването. След преболедуване се образуват типово-специфични антитела, но имунитета е нетраен.

Какви са симптомите на парагрип?

Парагрипната инфекция може да има следните клинични форми:

  • Остро фебрилно състояние

Това е лека парагрипна инфекция, която наподобява симптомите на обикновена настинка. Протича със субфебрилна температура, хрема, запушен нос, кашлица. Може да има и слабо изразени ларингеални симптоми – пресипнал глас, дрезгава кашлица.

Това е най-честата проява на парагрипна инфекция при децата. Започва внезапно, обикновено нощем. Детето, което е било видимо здраво през деня или с леко повишена температура, хрема и покашляне, се събужда от остър недостиг на въздух поради инспираторен задух. Детето е неспокойно, уплашено, трудно поема въздух, посинява, кашля, има пресипнал глас.

Тези симптоми се дължат на остро възникнал оток на лигавицата в субхордалното пространство.

  • Бронхиолит и пневмония

Бронхиолит и пневмония се наблюдават главно при най-малките деца – под 18-месечна възраст. Те са неспокойни, отпуснати, имат висока температура, задух, цианоза.

Парагрипните инфекции могат да се усложнят с вторични бактериални инфекции – отит, синуит, стенозиращ трахеобронхит и др.

Как се поставя диагнозата парагрип?

Към парагрипна инфекция насочва превалирането на ларингеалните симптоми, възрастта на детето. Лекарят може да вземе секрет от носоглътката за изолиране на парагрипните вируси. При съмнение за пневмония може да се направи рентгеново изследване на гръдния кош.

Парагрипът трябва да се разграничи от редица други респираторни инфекции: грип, аденовирусни , риновирусни инфекции, псевдокруп при морбили, варицела и др.

Какво е лечението при парагрип?

Няма специфично лечение на парагрипа. Провежда се симптоматично лечение, например  температуропонижаващи медикаменти, капки за нос.

При съмнение за субхордален ларингит децата спешно се хоспитализират. Прилагат се високи дози кортикостероиди за преодоляване на отока. Поради честите вторични бактериални инфекции се прилагат и антибиотици.

Прочетете за:
Субхордален ларингит (псевдокруп)