Начало / Детско здраве / Как да подготвим детето и себе си за пубертета?

Как да подготвим детето и себе си за пубертета?

ное. 17, 2017

дете и пубертет

Пубертетът е труден период, както за децата, така и за техните родители. С него започват някои сериозни промени в тялото и съзнанието на детето, за които ще му е трудно да говори с родителите си. За да улесните този процес се постарайте да запазите доколкото е възможно комуникацията с детето си. Такава открита връзка обаче не се създава за един ден. Дори и детето ви още да е малко и да има години до настъпване на пубертета, не губете това ценно време и се подгответе за предстоящият труден период.

Започнете разговорите отрано

Още докато детето е малко започнете да разговаряте за тялото му и какви промени ще настъпват в него с времето. Старайте се да отговаряте на въпросите, които има детето за тялото си, за да може да разчита то на вас и в бъдеще.

Когато децата са малки те са по-отворени към такъв вид разговори и по-често търсят родителите си за помощ. Сега е времето да създадете в детето си позитивна представа за тялото му.

Опитайте се да разберете детето

Навлизането в пубертета е много объркващо за децата. Не само че тялото им се променя, но и те се стремят да бъдат по-независими и да определят своята идентичност. Не е нещо нетипично през пубертета те да се чувстват несигурни и уплашени. Не се учудвайте ако детето ви е непостоянно в своето държание и в един момент е самоуверено и иска да го оставите да се справи само, а в следващия е разстроено и търси вашата помощ.

Успокойте страховете на детето

Някои деца навлизат рано в пубертета, докато за други той настъпва по-късно. Всяко едно дете обаче иска да се вписва в средата с връстниците си е да се чувства „нормално“. Вие сте тези, които трябва да му обясните това, че ако в някои отношения то изглежда различно от останалите не значи, че му има нещо.

Проблеми като телесна миризма, менструация, окосмяване или поява на акне могат да донесат със себе си допълнителни тревоги. Научете детето как да се грижи за себе си и как да се справи с тези новопоявили се затруднения.

Улеснете комуникацията

За децата, навлезли в пубертета може да е особено трудно да споделят своите тревоги. Покажете с действията и разговорите си с тях, че могат да разчитат на вас за съвет и помощ, винаги когато почувстват нужда. Не реагирайте прекалено емоционално на някои по-трудни или провокативни въпроси. Когато разговаряте с детето отстранете всички разсейващи средства, като телефони или лаптопи и отделете време само за вас двамата. Когато не знаете отговорът на въпросът, който детето ви задава бъдете искрени с него и не се опитвайте да излезете от ситуацията.