Начало / Детско здраве / По-чести болести при деца през лятото

По-чести болести при деца през лятото

юли 16, 2019

болести при деца през лятото

Лятото е време за забавление и смях за децата. Топлото време, повишената влажност, вредните слънчеви лъчи обаче повишават риска от някои болести при децата.

Ето някои по-чести болести при деца през лятото, за които трябва да внимавате и да се опитате да предпазите децата си.

Летни вируси

През лятото се наблюдава зачестяване на ентеровирусните инфекции. Към род Ентеровируси се отнасят полиовирусите, коксаки вирусите, еховирусите и ентеровируси тип 68 до 71. Заразяването с тези вируси става по фекално-орален или въздушно-капков път – чрез мръсни ръце, храна, вода.

Ентеровирусите причиняват леки респираторни симптоми (кашлица, хрема) и стомашно-чревни симптоми (повръщане, диария), но те могат да причинят и по-тежки инфекции, като менингит, енцефалит, миокардит.

Характерни заболявания, които се причиняват от ентеровирусите са:

  • летен грип – причинява се от неполиомиелитни ентеровируси и протича с грипоподобни симптоми – висока температура, главоболие, отпадналост, мускулни болки.
  • херпангина – причинява се най-често от коксаки вируси от група А. Протича с висока температура, зачервено гърло, поява на мехурчета по небцето и задната част на гърлото.
  • болест „ръка-крак-уста“ – причинява се от коксаки вируси А16, както и от други ентеровируси. Протича с появата на мехури или язви в устата, по ръцете и краката.
  • ентеровирусен екзантем – най-често се причинява от еховирус тип 9. Наблюдават се грипоподобни симптоми и обрив по лицето, гърдите, крайниците.
  • остър хеморагичен конюнктивит – причинява се от коксаки вируси А24, ентеровирус 70 и др. Появяват се субконюнктивални кръвоизливи с различна големина.

Хранително отравяне

Хранително отравяне възниква при консумация на заразена, развалена или токсична храна. Най-характерните симптоми са гадене, повръщане, диария, болки в корема. Чести причинители са салмонелните бактерии, ешерихия коли, листерия, кампилобактер, норовируси.

Хранителните отравяния са сравнително чести през лятото, тъй като топлата и влажна среда благоприятства размножаването на микроорганизмите. Когато храната се остави продължително време на висока температура, те бързо се размножават.

За да се предпазите от хранително отравяне е много важно често да миете ръцете си, да измивате добре плодовете и зеленчуците под течаща вода, храната, която консумирате да е добре термично обработена, да съхранявате храната си в хладилник, да не пиете непастоьоризирано прясно мляко.

Други чести инфекции при деца през лятото са:

  • Лаймска болест – заразяването става при ухапване от кърлеж. Засягат се кожата, ставите, сърцето, нервната система.
  • Коклюш (магарешка кашлица) – протича с пристъпи на мъчителна кашлица.
  • Отит на плувеца – представлява възпаление на кожата на външния слухов канал, което се причинява главно от стафилококи и стрептококи. Децата често се заразяват при къпане в морето или в басейн. Протича с болка в ухото, намален слух.

Слънчев удар

Слънчев удар може да възникне, когато детето е прекарало прекалено дълго време на слънце. Това води до значително повишаване на телесната температура. Слънчевият удар причинява силно главоболие, сърцебиене, гореща и зачервена кожа, гадене, дезориентация, като в тежките случаи може да се стигне и до загуба на съзнание.

За да избегнете слънчев удар, опитайте се да държите децата си на сянка в най-горещите часове на деня, уверете се, че са добре хидратирани, като пият много течности.

Топлинен обрив

Топлинният обрив е особено характерен за малките деца през горещите летни месеци. Появяват се малки, червени пъпчици по лицето, шията, слабините.

Топлинният обрив възниква поради запушване на каналите на потните жлези, при което са нарушава оттичането на потта. Прекаленото обличане на детето предразполага появата на топлинен обрив. Ето защо е важно детето да бъде леко облечено през горещите дни. Обикновено обривът изчезва след 1 -2 дни и не изисква лечение.

Прочетете за:
Херпангина – мехурчета по сливиците
Отит на плувеца – дифузен външен отит