Начало / Детско здраве / Можем ли да предпазим детето си от диабет?

Можем ли да предпазим детето си от диабет?

ян. 6, 2017

диабет

Родителите искат да предпазят децата си от колкото се може повече неща, което невинаги е възможно, особено когато става въпрос за заболявания. Диабетът е заболяване, при което има нарушаване на усвояването на глюкозата от тялото. Глюкозата, която получаваме от храната е един от основните източници на енергия за нашия организъм. Но при диабет тялото или не успява да произведе достатъчно инсулин, който да транспортира глюкозата до всички клетки или инсулинът не успява да изпълни адекватно своята функция.

Има два основни типа диабет:

Диабет тип 1 – при който имунната система атакува панкреаса и той не успява да произведе достатъчно инсулин.

Диабет тип 2 – в този случай инсулинът не изпълнява правилно своите функции и не улавя всичката глюкоза от кръвта.

За съжаление в повечето случаи развитието на диабет тип 1 не може да бъде предотвратено. Точната причина за този тип диабет не е напълно изяснена, но учените смятат, че той е генетично предопределен.

За разлика от диабет тип 1, диабет тип 2 в някои случаи може да бъде предотвратен. В миналото този тип диабет засягаше само възрастните, особено тези с наднормено тегло. Но в последните години се регистрират все повече случаи на диабет тип 2 при деца.

Родителите могат да помогнат на децата си да се предпазят от това коварно хронично заболяване, като ги научат да водят здравословен и активен живот. Някои полезни навици, на които трябва да научите децата си са:

Здравословно хранене

Окуражете детето си да се храни с разнообразна храна с ниско съдържание на мазнини. Децата трябва да консумират достатъчно фибри, които се съдържат в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни. Старайте се да готвите храната у дома и вие също следвайте тези насоки, защото децата копират поведението на родителите си и ако ние не се храним здравословно не можем да очакваме и детето ни да го прави.

Намалете сладкото и газираните напитки

Няма дете, което да не обича сладкиши, но всичко трябва да бъде с мярка. Децата с наднормено тегло са по-застрашени от развитие на диабет и затова е много важно да внимавате с какво се храни то. Не го ограничавайте напълно от сладкиши, но определете някакви правила. Друго, което може да правите е вие да приготвяте сладкиши у дома с възможно най-ниско съдържание на захар и мазнини, които детето да похапва вместо сладкишите, които се продават в магазините.

Окуражете детето да спортува

Много от децата в днешно време предпочитат да прекарват време пред компютъра, телефона или телевизора вместо да излязат на разходка. Заседналият начин на живот обаче е друг рисков фактор за развитие на диабет тип 2. Попитайте детето си дали има спорт, който му е интересен и ако има такъв му предложете да го запишете на тренировки. Ако пък детето не иска да спортува нещо определено може да се разхождате или да поиграете с топка заедно. Бъдете пример за детето и то също ще поиска да тренира.