Начало / Детско здраве / Кои са тревожните признаци, че детето ви е стресирано?

Кои са тревожните признаци, че детето ви е стресирано?

сеп. 18, 2017

стрес

Обикновено детството се свързва с безгрижие и липса на отговорности като сметки или работа. Но родителите често забравят, че този период също е много стресиращ и труден за доста деца. В последно време все по-често се обсъждат случаи на детска агресия, която може би се дължи на силния стрес, на който са подложени децата.

Децата, както и възрастните са подложени на ежедневни стресови ситуации, които идват от различни източници. Пример за такива са тормоз, съперничество между децата в семейството, развод на родителите, смяна на дом или град. Повечето от тези проблеми са често срещани и много деца минават през такива ситуации, но не всички успяват да се справят с тях по успешен начин.

Стресът може да се отрази негативно върху развитието на детето, затова и родителите трябва да са подготвени кои са тревожните признаци, че детето им е подложено на стрес, с който не успява да се справи.

Признаци, че детето ви е стресирано

Някои такива признаци са:

Нежелание да посещава училище

Ако забележите, че детето започва да ходи с нежелание на училище или детска градина и си търси извинение да го пропуска се замислете дали няма някаква причина за това. Поговорете с него и го попитайте дали няма някакви проблеми или някой от учениците го тормози или обижда. Понякога причината за стрес могат да бъдат трудности, които детето среща при учене и ако изостава от останалите си съученици.

Влошаване на успеха

Ако доскоро детето е получавало основно отлични оценки и изведнъж влоши успеха си това може да е признак, че то е стресирано и нещо го тревожи. Не натоварвайте обаче детето си с очаквания за невероятни резултати непрекъснато, защото това също може да ги накара да се чувстват притиснати и да се изолират от всички. Помагайте му, когато среща трудности при учене и оценявайте и малките успехи. Детето има нужда да се чувства оценено и подкрепено.

Промяна в хранителните навици

Когато са стресирани възрастните често се хранят нездравословно и променят хранителните си навици. Това е валидно и за децата. Някои деца използват храната като успокояващо средство за напрежението, което чувстват в живота си. Други деца при стрес могат и да намалят драстично количеството храна, което приемат ежедневно.

Проблеми със съня

Децата, които се борят със стрес в ежедневието често срещат трудности при заспиване вечер, сутрин се будят недоспали или в най-лошия случай страдат от нощни напикавания. Когато едно дете не спи добре през нощта логично то започва да среща трудности с ежедневните задачи. Ако забележите, че детето ви изглежда по-уморено от обикновено, поговорете с него и го разпитайте дали нещо не го тревожи.